Amarins de Boer
Amarins de Boer Nieuws 8 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

‘Er is niks mis met een smartphone op je achtste’

Een paar jaar geleden was het de norm dat je een mobiele telefoon kreeg zodra je naar de middelbare school ging. Nu is het geen uitzondering meer dat een kind van acht rondloopt met een smartphone op zak. Is dat niet te jong?

„Nee", zegt pedagoog Krista Okma. „Acht jaar is een prima leeftijd om met een telefoon te beginnen. Kinderen kunnen zo stap voor stap leren om met een mobieltje om te gaan."

Toch maken ouders zich zorgen over de invloeden van nieuwe media. Ook gaan ze steeds eerder overstag, bleek dinsdag uit onderzoek van KPN. Zelfs heel jonge kinderen lopen al met mobiele telefoons rond. Ruim 400 4-jarigen hebben er eentje.

Berichtjes om tien uur ‘s avonds

Cateleijn van Rheenen (36) is moeder van Tijs (10), Teddie (8) en Morris (3). De oudste twee hebben een mobieltje. „Wel een oude iPhone die over was, hoor", verontschuldigt ze zich. „En als het aan mij lag, had ik liever nog even gewacht. Maar goed, hij was over, en bovendien de hele klas heeft er een, hè?".

En dus heeft Tijs sinds een jaar een telefoon. Teddie ook, maar zij gebruikt de telefoon alleen om filmpjes mee te maken van haar jongste broertje. Tijs gebruikt de telefoon om te gamen en whatsappen. „En dat gaat echt de hele dag door. Zelfs ‘s avonds om tien uur komen de berichten nog binnenstromen. Ik vraag me dan echt af waar de ouders van die kinderen zijn. Tijs leest die berichtjes de volgende dag pas, want de telefoon gaat niet mee naar boven."

„Dat is heel goed", zegt Okma. „’s Avonds heb je er als ouder geen toezicht op en los daarvan is het heel slecht voor de prikkels."

Controleren

Maar ook overdag vindt Cateleijn het belangrijk om in de gaten te houden wat Tijs allemaal bespreekt en dus ze controleert zijn telefoon. Soms ook als Tijs er niet bij is. „Ik zie dan dat de raarste dingen worden doorgestuurd. Laatst was er een kind dat een bericht had gestuurd met de tekst: ‘Ik ben die en die, mijn oren zijn afgesneden en mijn geest waait hier ergens rond. Als je dit niet doorstuurt, kom ik ook bij jou langs.’ We bespreken wel met Tijs dat hij zoiets meteen moet verwijderen."

„Het is heel goed en ook logisch dat ouders willen meekijken met hun kind", zegt Okma. „Ik zou er alleen wel altijd voor kiezen om altijd samen met kind te kijken naar de gesprekken en welke apps er bijvoorbeeld zijn geïnstalleerd. Ook jonge kinderen hebben recht op privacy."

Zelfstandigheid

„Wel kan je een App Store of Play Store afschermen met een wachtwoord, zodat een kind niet zelf aankopen kan doen. Maar vervolgens is het ook een kwestie van loslaten, zodat het kind de ruimte krijgt om te oefenen", zegt Okma. Op welke leeftijd je dat het beste kan doen, is volgens de pedagoog lastig te zeggen. „Dat hangt ook van het kind af. Als je merkt dat het goed gaat, moet je het laten vieren. Doe je dat niet, dan draagt dat niet bij aan de zelfstandigheid."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.