Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 8 nov 2017
Leestijd: 4 minuten

Dit moet je weten op woensdagochtend 8 november

Wat moet je weten op deze woensdagochtend 8 november? Metro zet het voor je op een rij.

Wat er vannacht gebeurde

Trump waarschuwt Noord-Korea

De Amerikaanse president Donald Trump heeft Noord-Korea woensdag in een toespraak gewaarschuwd. „Onderschat ons niet en probeer ons niet uit."

Trump is op reis door Azië en gaf woensdag een speech in Zuid-Korea. Daarin sprak hij harde woorden richtingen Noord-Korea. „We laten ons niet intimideren. De Verenigde Staten en onze bondgenoten zullen ons verdedigen tegen nucleaire dreigingen."

Hij spoorde andere landen aan Noord-Korea nog verder te isoleren. „De wereld moet een misdadig regime dat dreigt met nucleaire verwoesting niet tolereren.

Trump wilde woensdag naar de zwaar beveiligde gedemilitariseerde zone (DMZ) tussen Noord- en Zuid-Korea vliegen, maar zware mist verhinderde dat. De president doet op zijn reis in Azië vijf landen aan. Japan was het eerste land dat hij bezocht. Na Zuid-Korea bezoekt hij China, Vietnam en de Filipijnen.

Suriname wil geen inmenging van Nederland

Inmenging van Nederland of andere landen wordt niet op prijs gesteld. Dat heeft de Surinaamse president Desi Bouterse dinsdagmiddag in het Surinaamse parlement gezegd. „De Surinaamse regering hecht grote waarde aan haar zelfstandigheid en onafhankelijkheid."

Bouterse zei dit naar aanleiding van vragen van parlementsleden over het niet toelaten van een nieuwe Nederlandse ambassadeur in Suriname. „Het waarborgen van onze eigen soevereiniteit is een hoge prioriteit van Suriname. Wat betreft de relatie met het Koninkrijk der Nederlanden wil de Surinaamse regering een zakelijke relatie, gestoeld op wederzijds respect en voordeel zonder inmenging in interne aangelegenheden’’, aldus Bouterse.

Het Surinaamse staatshoofd ging niet specifiek in op de huidige situatie waarbij de Nederlandse ambassadeur is geweigerd.

Wat er vandaag staat te gebeuren

Amsterdam doet terroristische aanslag na

In Amsterdam wordt woensdag en donderdag een terroristische aanslag nagebootst. Bij de oefening zijn bijna zeshonderd mensen betrokken, onder wie 240 figuranten, afgevaardigden van de gemeente, politie, Openbaar Ministerie, brandweer, de geneeskundige hulpdiensten, Dienst Speciale Interventies (DSI) en Defensie. Wat het scenario is, wordt vooraf niet bekendgemaakt.

De oefening vindt plaats op diverse plekken, zoals bij restaurant Haddock in Amsterdam-Oost en het nog niet in gebruik genomen metrostation Europaplein. Omwonenden, bedrijven en organisaties rondom de oefenlocaties zijn op de hoogte gebracht van de oefening, waarbij ook gebruik wordt gemaakt van oefenmunitie.

Het nationale dreigingsniveau is sinds maart 2013 substantieel. Volgens de gemeente is de kans dat Amsterdam doelwit wordt van een aanslag daardoor al langere tijd reëel. Hoewel er op dit moment geen concrete aanwijzingen zijn dat de hoofdstad beoogd doelwit is, bereiden de gemeente en hulpdiensten zich hier wel op voor. Zo wordt er ook geregeld geoefend. Deze oefening is echter uniek vanwege de samenwerking met Defensie, liet de gemeente weten.

Ook Zorg en Zekerheid verlaagt premie

Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid verlaagt de premie voor de basisverzekering in januari met 12 euro per jaar. De regionale verzekeraar maakte dat woensdag bekend. De premieverlaging wordt betaald uit de reserves. „Onze premies liggen onder de werkelijke kostprijs van de zorg”, zegt voorzitter Ton van Houten.

Het relatief kleine Zorg en Zekerheid is de derde zorgverzekeraar die de premie tot nog toe bekend heeft gemaakt. De grote spelers Achmea (Zilveren Kruis), VGZ, CZ en Menzis moeten dat nog doen. De deadline daarvoor ligt op 12 november.

Ook de twee andere zorgverzekeraars die eerder al hun premie voor de basisverzekering bekendmaakten, DSW en Stad Holland, rekenen volgend jaar lagere maandbedragen.

Wat er verder in het nieuws is

WHO waarschuwt tegen antibiotica bij gezonde dieren

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft veehouders opgeroepen te stoppen met het gebruik van antibiotica bij gezonde dieren omdat hierdoor de kans op resistente bacteriën toeneemt. Resistente bacteriën zijn ongevoelig voor veel antibiotica en vormen een groeiend probleem wereldwijd. Infecties met resistente bacteriën zijn moeilijker te behandelen. Antibiotica wordt in de dierenindustrie veelal gegeven om dieren sneller te laten groeien of ze preventief te beschermen tegen ziektes.

Volgens de WHO gaat in sommige landen 80 procent van alle antibiotica naar dieren. En dat moet fors lager. De FDA (Food and Drug Administration) gaat nog een stap verder en wil dat medisch belangrijke antibiotica niet mogen worden gebruikt voor groeibevordering bij dieren.

Enkele grote pluimveehouders, zoals Tyson in de Verenigde Staten, zijn al gestopt met deze praktijken.

Stemming WK 2026 moet transparant

De toewijzing van het WK voetbal in 2026 zal via een transparante procedure tot stand komen, met een onafhankelijke toezichthouder. De 211 lidstaten van de wereldvoetbalbond FIFA kunnen uiterlijk in mei 2020 tijdens het zeventigste congres in alle openheid hun stem uitbrengen. Dat legt de FIFA uit in een uitgebreid document over de vernieuwde opzet en uitvoering van het biedingsproces voor het WK.

De wereldvoetbalbond wil met de sterk gewijzigde formule voorkomen dat opnieuw omkoping en corruptie bij het vergaren van stemmen mogelijk is. De FIFA hoopt tevens het publieke vertrouwen in de mondiale organisatie terug te winnen. Bij de toewijzing van het WK in 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar) ging er veel mis. Mede daardoor is de vroegere FIFA-top, met Sepp Blatter als grote baas, inmiddels verdwenen.

Het weer

Het is vandaag grijs. Plaatselijk is het mistig en de gevoelstemperatuur is waterkoud. Het wordt 9 tot 11 graden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.