Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Nieuws 22 nov 2017 / 07:24 uur

Dit moet je weten op woensdagochtend 22 november

Wat moet je weten op deze woensdagochtend 22 november? Metro zet het voor je op een rij.

Wat er vannacht gebeurde

Debat wet-Hillen na ruim 8 uur voorbij

Het eerste deel van het marathondebat over de wet-Hillen was dinsdag op woensdagnacht na ruim acht uur voorbij. Het antwoord van staatssecretaris Menno Snel van Financiën volgt later op de dag.

Daarmee is de tijd die stond voor het debat – ruim 36 uur – bij lange na niet gehaald. 50PLUS en PVV hadden respectievelijk vijftien en twintig uur spreektijd aangevraagd. Martin van Rooijen van de ouderenpartij praatte echter maar 4,5 uur en Edgar Mulder van de PVV kreeg na twee uur een succesvol ordevoorstel van de VVD tegen zich.

De wet-Hillen geeft mensen die hun hypotheek (bijna) hebben afgelost een financieel voordeel. Het kabinet wil de regeling vanaf 2019 over een periode van dertig jaar afschaffen. De tegenstanders spreken van een ,,aflosboete".

Noord-Koreaanse overloper weer bij bewustzijn

Een Noord-Koreaan die door Noord-Koreaanse grenswachten werd neergeschoten in de gedemilitariseerde zone is weer bij bewustzijn. De neergeschoten man probeerde vanuit het communistische land te vluchten naar buurland Zuid-Korea.

De vluchtende man, ook een militair, is buiten levensgevaar, ondanks dat hij geraakt is door vijf à zes kogels. De grenswachten hadden de overloper bijna te pakken, hij lag slechts een paar stappen voor. Verenigde Naties Commando heeft Noord-Korea officieel op de hoogte gesteld van de schending van de regels van de wapenstilstand uit 1953.

Zanger David Cassidy (67) overleden

Zanger David Cassidy is dinsdag overleden. Dat meldt zijn agent. Het popidool leed al enige tijd aan dementie. Vorige week werd hij opgenomen en daarna verslechterde zijn toestand snel. Hij lag voor zijn dood al enkele dagen in kritieke toestand.

Dit moet je weten op woensdagochtend 22 november
David Cassidy in 2009. / AFP

Cassidy begon zijn carrière in de jaren 70 bij de Amerikaanse muzikale sitcom The Partridge Family. Daarna zou hij nog in andere series spelen. Voor zijn rol in Police Story zou hij nog genomineerd worden voor een Emmy.  Toch was Cassidy vooral bekend om zijn muziek. De popzanger had verschillende hits zoals Cherish, Come On Get Happy en I Think I Love You.

A29 langer dicht door ongeval

Automobilisten die woensdagochtend via de A29 willen moeten nog rekening houden met vertraging of moeten omrijden. De weg is nog altijd dicht, doordat dinsdagmiddag twee vrachtwagens tegen elkaar botsten. Daarbij kwam een van de chauffeurs om het leven.

Rijkswaterstaat hoopt een van de rijstroken nog wel in de ochtendspits te openen, maar doet geen garanties. „Er wordt met man en macht gewerkt aan het schoonmaken van de rijstrook", aldus een woordvoerder. De tweede rijstrook blijft sowieso tot na de ochtendspits dicht.

Wat er vandaag staat te gebeuren

Minister De Jonge ontvangt witboek over ouderenzorg

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport neemt woensdag 22 november om 13.15 uur het witboek ‘Trots op Ouderenzorg’ in ontvangst. Dat boek is samengesteld door het Nationaal Ouderenfonds, Hugo Borst en Carin Gaemers.

Dit moet je weten op woensdagochtend 22 november
Minister Hugo de Jonge. / ANP

Het witboek is een verzameling positieve verhalen uit de ouderenzorg verteld vanuit allerlei verschillende personen, zoals ouderen, verzorgenden en mantelzorgers. Minister de Jonge ontvangt het witboek uit handen van de 98-jarige Wim Bernsen, die zelf naar volle tevredenheid in een verpleeghuis woont en wiens verhaal in het witboek is opgenomen.

BN’ers nemen vluchteling in huis

Een aantal BN’ers biedt woensdagnacht een vluchteling een slaapplek aan. Dat doen zij ter gelegenheid van de Nacht van de Vervanging, georganiseerd door ASKV/Steunpunt Vluchtelingen.

Onder anderen de actrices Hadewych Minis en Hanna Verboom nemen een vluchteling in huis. Ze fungeren zo als ‘vervanging’ van ASKV/Steunpunt Vluchtelingen, dat vluchtelingen en uitgeprocedeerde asielzoekers hulp biedt.

Dit moet je weten op woensdagochtend 22 november
Hackers hebben de data van miljoenen en taxichauffeurs in 2016 gestolen. / EPA

Wat er verder in het nieuws is

Uber zweeg over datalek

Uber heeft een groot datalek dat al in oktober 2016 plaatsvond meer dan een jaar verzwegen. De populaire taxi-app kwam pas dinsdag met informatie over het lek, waar het bedrijf het incident daarvoor in de doofpot heeft gestopt.

Er werden onder meer namen, e-mailadressen en telefoonnummers gestolen van klanten en de persoonlijke gegevens van zeven miljoen taxichauffeurs kwamen ook in handen van de hackers. Uber betaalde de hackers 100.000 dollar om de diefstal stil te houden en data te vernietigen. Het lek werd niet gemeld aan de autoriteiten. Het bedrijf betreurt dat nu.

Vrouwen waarschuwen voor ‘tantramasseurs’

Vrouwen komen in actie tegen ‘tantramasseurs’ die hun macht inzetten om vrouwen seksueel te misbruiken. Bij een meldpunt voor het misbruik zijn in anderhalve maand tijd 24 klachten tegen negen masseurs binnengekomen, zo meldt de NOS.

De vrouwen melden vaak dat de mannen tijdens de massage vaak plots overgaan tot seksuele handelingen, soms zelfs penetratie. Veel tantramasseurs beloven dat zij vrouwen kunnen helpen met de verwerking van seksuele trauma’s.

Het weer

Aan het begin van de dag is het nog bewolkt en kan er vooral in het noorden nog wat regen vallen. Dit klaart al snel op en later zal vanuit het zuiden ook nog de zon doorkomen. Het wordt 12 tot 14 graden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit moet je weten op woensdagochtend 22 november
Sluiten