Dit moet je weten op dinsdagochtend 21 november

Een actuele foto van Haïti/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

21 NOV 2017

Elke ochtend zet Metro voor je op een rij wat je moet weten om helemaal op de hoogte te zijn. Dit zijn de nieuwspunten van maandagochtend 21 november.

WAT ER VANNACHT GEBEURDE

Amerikaanse journalisten beschuldigd van seksueel misbruik

In de Verenigde Staten zijn inmiddels ook twee prominente journalisten beschuldigd van seksueel misbruik. Het gaat om Witte Huis-verslaggever Glenn Thrush van The New York Times en presentator Charlie Rose, die actief is voor de tv-kanalen CBS, PBS en Bloomberg. Rose is inmiddels geschorst door alle drie zijn werkgevers. Zijn vergrijpen lopen uiteen van obscene telefoontjes tot naakt rondlopen in het bijzijn van de vrouwen tot het naar de borsten, billen en het geslachtsdeel van de vrouwen grijpen. Dit gebeurde over een periode van zeker twintig jaar.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Amper water op Mars?

De planeet Mars bevat misschien veel minder water dan gedacht. Donkere lijnen die werden gezien als een mogelijke aanwijzing voor ondergronds water dat er naar beneden druppelt, zouden waarschijnlijk toch door iets anders komen. De verkleuringen lijken namelijk te worden veroorzaakt door lawines van zand en stof. Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers in het wetenschapsblad Nature Geoscience.

De eerste donkere lijnen werden in 2011 ontdekt. Inmiddels zijn er al duizenden lijnen op ongeveer vijftig Marshellingen gezien. In de warme maanden zakken ze geleidelijk naar beneden, in de winter vervagen ze weer. „We dachten dat de lijnen mogelijk door vloeibaar water kwamen, maar ze lijken meer op droog zand. Dat wijst erop dat Mars vandaag de dag vrij droog is", aldus hoofdonderzoeker Colin Dundas.

VS stuurt Haïtianen weer terug

Na de hevige aardbeving op Haïti in 2010 nam de VS talloze mensen van het eiland op in haar samenleving. Van het land moeten deze nu zeven jaar later weer terugkeren naar hun eigen land. Volgens de regering is de situatie op Haïti inmiddels dusdanig verbeterd dan hun speciale status niet langer geldt en wordt er verwacht dat ze voor de zomer van 2019 zijn teruggekeerd. Het gaat om zo'n 60.000 mensen, maar deze claimen via hun advocaat dat het eiland daar nog helemaal niet klaar voor is.

WAT ER VANDAAG STAAT TE GEBEUREN

Feyenoord op bezoek bij Manchester City

Twee maanden geleden verloor Feyenoord met 0-4 van Manchester City/ANP

Feyenoord gaat dinsdagavond op bezoek bij misschien wel de best voetballende ploeg van het moment: Manchester City. De Rotterdammers hebben baat bij een goede uitslag, willen ze over twee weken thuis tegen Napoli nog overwintering in de Europa League afdwingen. De Napolitanen mogen ondertussen in eigen huis niet winnen van Shakhtar Donetsk. Een voordeel voor de dolende ploeg van Giovanni van Bronckhorst is dat Manchester City al geplaatst is voor de knock-outfase. Hierdoor treedt de ploeg mogelijk niet met zijn allersterkste elftal aan.

Kamer in debat over wet-Hillen

De Tweede Kamer debatteert dinsdag over de afschaffing van de wet-Hillen die zorgt voor een belastingvrijstelling voor (bijna) afgeloste hypotheken. Er is meer dan 36 uur spreektijd aangevraagd om de boel te vertragen door met name de PVV (20 uur spreektijd) en 50PLUS (15 uur spreektijd). Andere partijen hebben hooguit dertig minuten nodig. De tegenstanders vinden de wet-Hillen een 'aflosboete'. Volgens 50PLUS zijn mensen jarenlang gestimuleerd om hun hypotheek af te betalen en als dat dan is gebeurd, krijgen ze een rekening gepresenteerd. De partij wil ook dat er meer tijd wordt genomen voor een zorgvuldige behandeling in de Kamer. Door het debat zolang te rekken willen beide oppositiepartijen proberen een jaar uitstel te bewerkstelligen. Het kabinet wil de wet afschaffen vanaf 2019 over een periode van dertig jaar. Om die datum te halen moet het dit jaar nog door beide Kamers worden goedgekeurd en moet de behandeling door de Tweede Kamer nog deze week voltooid worden.

OM komt met eisen in proces OV-aanbesteding

De officier van justitie komt dinsdag voor de rechtbank in Den Bosch met de strafeisen in het proces over de omstreden aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg voor de periode 2017 -2031. De NS en enkele oud-bestuurders van NS en haar dochters zouden zich schuldig hebben gemaakt aan omkoping, valsheid in geschrifte en het lekken van bedrijfsgeheimen.

Geheime informatie van vervoerder Veolia werd doorgespeeld aan de Nederlandse Spoorwegen, waardoor de NS de opdracht kon binnenslepen. Toen de mogelijke fraude in 2015 aan het licht kwam, verscheurde Limburg het contract met NS en schonk het aan Arriva. NS kreeg van de Autoriteit Consument & Markt een boete van bijna 41 miljoen euro. Tijdens de zitting vorige week werd naar voren gebracht dat de NS er alles aan zou hebben gedaan om te voorkomen dat uitkwam dat Veolia-directeur René de Beer in 2014 voor NS-dochter Qbuzz ging werken. In ruil voor die baan zou De Beer geheime bedrijfsstukken van Veolia hebben doorgespeeld aan NS. Volgens de betrokkenen is echter niets strafbaars gebeurd en is hooguit een non-concurrentiebeding geschonden.

Wajongers met lege portemonnee naar Tweede Kamer

De uitkering van Wajongers wordt per 1 januari gekort. Een groep van 70.000 tot 80.000 mensen gaat er op een inkomen van 800 tot 900 euro per maand nog zo'n vijf procent op achteruit. Daarom bieden ze dinsdag in de Tweede Kamer samen met de vakbond FNV een lege portemonnee aan. Dit is uiteraard symbolisch en hiermee hopen ze alsnog de korting tegen te houden. Volgens de Tweede Kamer moet de korting Wajongers motiveren om werk te zoeken, maar de jongere arbeidsongeschikten zeggen dat in de praktijk vaak blijkt dat werkgevers helemaal niet op hen zitten te wachten en dat de sollicitaties daarom vaak niets uithalen. Dit werd vorige maand nog bevestigd door cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau, dat meldde dat een op de twee bedrijven niet van plan is Wajongeren aan te nemen.

Wat er verder in het nieuws is

Linkse partijen staan op tegen monopoly farmaceuten

De linkse oppositie wil de macht van de medicijnfabrikanten afbreken. GroenLinks, SP en PvdA vinden dat patiënten de dupe zijn van de hoge prijzen die ze moeten betalen. Ze willen onder andere fabrikanten eerder het recht geven door een ander uitgevonden medicijn te maken, zodat die sneller goedkoper wordt. Verder moet er een fonds komen voor onafhankelijk medisch onderzoek, dat zo niet de hand hoeft op te houden bij fabrikanten. Ook moet agressieve marketing worden tegengegaan, om te voorkomen dat artsen zich laten beïnvloeden. In totaal zijn er twintig plannen vanuit het linkse blok om zo de farmaceutische industrie 'uit te wassen'.

Consumentenbond: zorginstellingen werken met kloonpolissen

Bijna alle zorgverzekeraars werken met kloonpolissen, dat is de conclusie die de Consumentenbond trekt. Nagenoeg alle zorgverzekeraars hebben een bepaalde polis, die ze tegen verschillende vergoedingen aanbieden en dat is tegen de wet en het verbod op premiedifferentiatie. Verzekeraars komen er alleen vaak mee weg, omdat de andere prijs aangeboden wordt via een van hun dochtersinstanties. Hierdoor veinzen de zorgaanbieders vaak concurrentie, die er helemaal niet is. „In 2018 zijn er 57 basisverzekeringen waaruit consumenten kunnen kiezen, terwijl een derde daarvan geschrapt zou kunnen worden omdat ze gelijk zijn aan een andere polis", zo meldt de bond.

Het weer

In het begin van de dag veel kans op regen met een stevige wind vanuit het zuidwesten. Later op de dag wordt het droger, maar de zon breekt nooit echt door. De temperatuur ligt zo rond de twaalf graden Celsius.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Eerste olympische homoseksuele kus op tv te zien
Likeability of 5

Camera videoEerste olympische homoseksuele kus op tv te zien

Kenworthy: ,,Als kind had ik niet kunnen dromen van een homoseksuele zoen bij de Spelen op tv."

Foto van 'Hester Ramaker'

VANDAAG, 12:00

Elke middag geeft Metro je een overzicht van de opmerkelijkste en/of leukste video's en foto's die we zijn tegengekomen. Zie hieronder de virals van maandag.

Kus

Voor het eerst is er tijdens de Olympische Spelen een homoseksuele zoen op televisie te zien. De Amerikaanse slopestyle-skiër Gus Kenworthy kuste na zijn run zijn vriend.

Op Twitter schrijft hij: ,,Als kind had ik niet kunnen dromen van een homoseksuele zoen bij de Spelen op tv, maar voor de allereerste keer kunnen de kinderen van nu het wel!"

Ketting

Tijdens een van zijn optredens krijgt zanger Elton John plots een ketting naar zijn gezicht gegooid. Waarschijnlijk wilde de gooier in kwestie zijn idool een cadeau geven, maar John was er niet zo blij mee...

Zijlstra

In het televisieprogramma Zondag met Lubach werd zondag aandacht geschonken aan het vertrek van de minister van Buitenlandse Zaken, Halbe Zijlstra. De aanleiding was dat hij had gejokt over zijn aanwezigheid bij een bijeenkomst met president Poetin, waar hij zelf helemaal niet bij was.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


love
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

100+

Utrechts bollendak hippe 'bubble cloud' of eierrek?

Utrecht - Angeliek de Jonge

Foto van 'Constance van Amstel'

VANDAAG, 08:29

De Bubble Cloud, zo heet de nieuwste blikvanger van Utrecht. Sinds afgelopen woensdag is het grote witte gevaarte dat als dak boven het nieuwe stationsplein dient zichtbaar voor iedereen die per trein langs de Domstad rijdt of zich te voet in of uit het stationsgebouw richting binnenstad begeeft. Het raamwerk met 49 ‘kussens’ van folie dat rust op 7 metershoge metalen palen houdt de Domstedelijke gemoederen nogal bezig. Want tja, is het nou mooi of niet? En past het bij de stad? De Utrechters lijken er nog niet helemaal uit te zijn.

Hardebollendak

Lokale nieuwssites opperden bijvoorbeeld al een aantal bijnamen voor het dak en die bejubelen nou niet bepaald de schoonheid van het bouwwerk. Door namen als ‘Hardebollendak’ - vernoemd naar de voormalige prostitutiestraat in het centrum -, ‘Utregse goatenkoas’, ‘Poffertjespan’, ‘Eierrek’ en ‘Biertray’ aan het bouwsel te geven maken ze er meer een grapje van dan dat het waardering voor de constructie uitspreekt. Ook in reacties op online nieuwsberichten over het dak wordt door stadsbewoners wat lacherig gereageerd. ‘Wat moest dat nou kosten?’, is een veelgestelde vraag.

Anders is dat op zondagochtend als Metro onder het bollendak een aantal Utrechters tegen het lijf loopt. „Ik vind het mooi, open en modern”, zegt Eric van Dijk. Samen met zijn vrouw Els Spaargaren en kinderen Ivo (7) en Joost (‘vijfenhalf’) is hij naar het stationsgebied gelopen om te kijken. „Bovendien is het erg handig als ijkpunt om af te spreken. Voorheen lag het station er toch wat verborgen bij”, zegt Eric. De kinderen vinden het ook mooi. „Het slingert zo mooi”, zegt Ivo over de ronde vormen. Moeder Els waardeert de vorm ook: „Het doet me denken aan bubbeltjesplastic.”

'Apart'

Utrechtse twintigers Hester en Daan zeggen in koor ‘apart’ op de vraag wat ze van ’t dak vinden. Maar wel in positieve zin, haast Daan zich te zeggen: „Ik vind het wel kunstzinnig. En een hele verbetering ten opzichte van wat het was. Opeens krijgt het allemaal vorm terwijl het lange tijd een bouwput was.”

En niet alleen Utrechters zijn te spreken over het dak als ze het in het echt aanschouwen. „Het is wel een indrukwekkend geval”, zegt Peter Dekker uit Amsterdam terwijl hij er nog eens een blik op werpt. „Ik wist niet dat het er was, dus ben erdoor verrast. Het was zo lang een rommeltje hier.” Toeristen Josh en Danny uit Liverpool zijn ook wel te spreken over het metershoge bouwwerk. „Trippy”, vat Josh het pakkend samen. Vriend Danny legt uit: „Verbazingwekkend. We hebben zoiets nog nooit gezien, het is echt een uniek ding. Mooi ook.”

En wat die bijnaam betreft gaan de meeste mensen toch gewoon voor Bollendak. „Want dat dekt wel gewoon de lading.”


Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Derde week Holleeder-proces: verhoor zus Sonja

Derde week in Holleeder-proces: verhoor zus Sonja

Derde week Holleeder-proces: verhoor zus Sonja. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 06:45

In de gerechtsbunker in Osdorp gaat het megaproces tegen Willem Holleeder (59) maandagochtend zijn derde week in. Rond de klok van elf uur hoopt de rechtbank daar te beginnen met het verhoor van zijn oudste zus, Sonja Holleeder.

'Lievelingszussie'

Sonja Holleeder is samen met haar jongere zus Astrid een cruciale getuige in het proces tegen Holleeder. De twee hebben belastende verklaringen tegen hun broer afgelegd en in het geheim gesprekken met hem opgenomen. Voor het verhoor van Sonja Holleeder zijn drie dagdelen uitgetrokken. Behalve maandag wil de rechtbank haar ook dinsdag- en vrijdagmiddag horen.

Willem Holleeder noemde Sonja eerder in het proces ,,mijn lievelingszussie". Hij werd emotioneel toen hij sprak over de verklaringen die zij samen met Astrid bij de politie heeft afgelegd en die hij als ,,misselijke en valse leugens" omschreef.

Zestig zittingsdagen

In het proces is Holleeder aangeklaagd voor het in georganiseerd verband opdracht geven tot vijf liquidaties, waarbij zes doden vielen en een man gewond raakte. Desalniettemin heeft hij alles ontkend en zegt hij niet de grote onderwereldbaas te waarvoor hij wordt aangezien.

Voor het proces van Holleeder zijn alleen al tot de zomer minstens zestig zittingsdagen uitgetrokken.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

68

Geen vluchten van Transavia door staking

Geen vluchten van Transavia door staking

Geen vluchten van Transavia door staking tegen de cao van piloten. Foto: ANP

Foto van 'Bregje Simons'

VANDAAG, 06:27

In Nederland blijven alle vliegtuigen van Transavia tot aan het middaguur aan de grond, omdat de piloten van de luchtvaartmaatschappij staken. Aanleiding voor de staking is een al maanden durend conflict over een nieuwe cao. Volgens Transavia hebben zo'n 7000 passagiers last van de staking.

Onvoorspelbare werktijden

De piloten van Transavia zitten nu al ruim veertien maanden zonder cao. Het belangrijkste struikelblok in de onderhandelingen is de roostervoering. De werktijden zouden zo onvoorspelbaar zijn, dat het voor de piloten haast onmogelijk is het werk te combineren met bijvoorbeeld gezinstaken of hobby's, meldt Nu.nl.

Transavia en haar piloten zijn al maanden in overleg over een nieuwe cao. De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) heeft een aanbod gedaan, maar daarop reageerde Transavia met een tegenbod. "Dat was een een aanbod met structurele verbeteringen op het gebied van loon, winstdelingsregeling en roosterstabiliteit", aldus een woordvoerder van Transavia. Maar de VNV ging er niet op in en gaat alleen akkoord met een ja of een nee op het eigen voorstel.

Dertig vluchten

De stakingen zijn officieel al om middernacht begonnen, maar pas om 06.00 uur staat de eerste vertrekkende vlucht van Transavia op de planning. In totaal vliegen dertig geplande vluchten niet of met vertraging, waarvan negentien vluchten zouden vliegen vanaf Schiphol, zes vanaf Eindhoven en vijf vanaf Rotterdam. De stakingen hebben geen gevolgen voor andere aankomende vluchten.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

37

Beeld: ANP
Likeability of 2

Ziek Brits jongetje mag geen cannabisolie gebruiken

Beeld: ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Het Britse jongetje Alfie Dingley heeft PCDH19: een zeldzame vorm van epilepsie waarbij je tot 30 aanvallen per dag kan hebben. Tijdens een verblijf in ons land bleek cannabisolie hem te helpen, maar eenmaal terug in Engeland blijkt dat hij het middel tóch niet mag gebruiken.

Geen alternatief

Dat is triest, want het goedje beperkte zijn aanvallen tot ‘maar’ één per dag. Het alternatief is een infuus met steroïden, maar die hebben ernstige bijwerkingen, vertelt zijn moeder Hannah tegen de Britse krant the Mirror. Alfie wordt er agressief van, in tegenstelling tot cannabisolie.

Een drug, geen geneesmiddel

Het gebruik van cannabisolie is in Engeland echter aan strikte regels gebonden. Door die reden besloot het gezin een aantal maanden naar Den Haag te verhuizen. Omdat de behandeling succesvol bleek, besloot het gezin een verzoek naar de overheid te versturen waarin ze om een uitzonderingsregel voor Alfie vroegen. Cannabis staat in het Verenigd Koningrijk niet geregistreerd als een geneesmiddel, wel als een drug.

Zeer zeldzaam

Maar vier andere jongens ter wereld hebben last van deze vorm van epilepsie. Zonder de juiste behandeling is er een kans dat Alfie, hoe triest ook, uiteindelijk sterft.


dislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avataruser_68e7459261367b4ec9ce19c83eee16fe9b34efce_avatar

Views

200+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Foto: ANP

Risico's door tekort militaire luchtverkeersleiders

Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Het personeelstekort bij de luchtverkeersleiding van de Koninklijke Luchtmacht is zo groot dat wettelijke taken niet meer altijd kunnen worden uitgevoerd. Dit meldt de NOS.

Problematische situaties

Deze informatie zouden ze verkregen hebben van verschillende militaire luchtverkeersleiders en bekeken documenten. Onveilige situaties zijn nog niet voorgevallen, maar er worden wel risico’s genomen. Zo is in december en januari het luchtruim vijf keer ’s nachts gesloten omdat er niemand voor de nachtdienst beschikbaar was. Dit had impact op de traumahelikopters: die konden niet opstijgen. Daarnaast kunnen F-16’s de laatste maanden overdag alleen nog maar op maandag en vrijdag oefenen, omdat er geen verkeersleider is om de hogere gebieden in het luchtruim te overzien. En er zijn meer voorbeelden: zo is er de afgelopen twee maanden op tientallen dagen langdurig geen vluchtinformatie verschaft aan de kleine luchtvaart, waardoor zij niet op de hoogte waren van weeromstandigheden en ander verkeer in het luchtruim.

Overwerken

Commandant kolonel Dick van Ingen erkent tegenover de NOS de problemen, maar wijdt dat aan het streven naar optimale veiligheid: "Het credo van de luchtverkeersleiding is 'veilig, vlot en ordelijk'. Veiligheid staat altijd voorop en om die te waarborgen moeten wij inderdaad af en toe beperkingen opleggen aan de dienstverlening." De vijf militaire luchtverkeersleiders die de NOS gesproken heeft, zeggen dat er wel risico's genomen worden. Een luchtverkeersleider vertelt dat hij tot voor kort op zaterdagnacht elf uur achter elkaar moest werken. Dan moeten ze na tien uur werken luchthaven Eindhoven openen en de eerste Ryanair- en Transavia-vliegtuigen die willen opstijgen begeleiden.

Oorzaken

Het tekort aan personeel lijkt vooral te komen door de Defensieleiding: de instroom is te klein en de uitstroom te groot. Defensie heeft volgens hen de afgelopen jaren te weinig mensen opgeleid, wat Van Ingen bevestigt. Maar ook de uitstroom is groot, zeggen de bronnen van de NOS. Een belangrijke oorzaak lijkt te liggen in het enorme salarisverschil tussen Defensiepersoneel en collega's bij commerciële luchtverkeersorganisaties zoals de Luchtverkeersleiding Nederland. Hierdoor vertrekken regelmatig militaire luchtverkeersleiders om ergens anders soms wel het dubbele te verdienen.

Niet solliciteren en veel invallen

De personeelstekorten hebben ook vervelende bijeffecten voor de verkeersleiders: collega's moeten vaak voor elkaar invallen en moeten er altijd rekening mee houden dat ze opgeroepen worden om te kunnen werken als iemand ziek wordt. Een ander effect van het tekort is dat ze niet mogen solliciteren binnen Defensie, zeggen ze tegen de NOS. Hoewel het normaal is om binnen Defensie van functie te veranderen en carrière te maken, moeten zij blijven waar ze zitten omdat ze onmisbaar zijn.


Views

41

Poes Pip mishandeld met luchtbuks in Helmond
Likeability of 2

Poes Pip mishandeld met luchtbuks in Helmond

Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Triest dierennieuws vanuit Helmond, waar zaterdagmiddag een poes werd beschoten met een luchtbuks. De kogel kwam net boven een van haar pootjes terecht.

Gouden tip gezocht

Toen het diertje bloedend het huis in liep wist eigenaar Ralf Meelker dat het niet goed zat: hij zag dan ook een kogeltje van een buks zitten, meldt hij tegenover het Eindhovens Dagblad. Hij heeft geen idee wie verantwoordelijk is voor deze actie, maar zou dat graag weten. Voor de tip die hem meer duidelijkheid geeft, heeft hij vijfhonderd euro over.

Herstellen

De poes werd tussen 16.30 uur en 17.30 uur beschoten in het wijkdeel Schutsboom. Het gaat naar omstandigheden goed met Pip: ze is verzorgd door dierenkliniek Dier & Dokter en krijgt nu pijnstillers en antibiotica.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


saddislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Views

90