Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 21 nov 2017
Leestijd: 6 minuten

Dit moet je weten op dinsdagochtend 21 november

Elke ochtend zet Metro voor je op een rij wat je moet weten om helemaal op de hoogte te zijn. Dit zijn de nieuwspunten van maandagochtend 21 november.

WAT ER VANNACHT GEBEURDE

Amerikaanse journalisten beschuldigd van seksueel misbruik

In de Verenigde Staten zijn inmiddels ook twee prominente journalisten beschuldigd van seksueel misbruik. Het gaat om Witte Huis-verslaggever Glenn Thrush van The New York Times en presentator Charlie Rose, die actief is voor de tv-kanalen CBS, PBS en Bloomberg. Rose is inmiddels geschorst door alle drie zijn werkgevers. Zijn vergrijpen lopen uiteen van obscene telefoontjes tot naakt rondlopen in het bijzijn van de vrouwen tot het naar de borsten, billen en het geslachtsdeel van de vrouwen grijpen. Dit gebeurde over een periode van zeker twintig jaar.

Amper water op Mars?

De planeet Mars bevat misschien veel minder water dan gedacht. Donkere lijnen die werden gezien als een mogelijke aanwijzing voor ondergronds water dat er naar beneden druppelt, zouden waarschijnlijk toch door iets anders komen. De verkleuringen lijken namelijk te worden veroorzaakt door lawines van zand en stof. Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers in het wetenschapsblad Nature Geoscience.

De eerste donkere lijnen werden in 2011 ontdekt. Inmiddels zijn er al duizenden lijnen op ongeveer vijftig Marshellingen gezien. In de warme maanden zakken ze geleidelijk naar beneden, in de winter vervagen ze weer. „We dachten dat de lijnen mogelijk door vloeibaar water kwamen, maar ze lijken meer op droog zand. Dat wijst erop dat Mars vandaag de dag vrij droog is", aldus hoofdonderzoeker Colin Dundas.

VS stuurt Haïtianen weer terug

Na de hevige aardbeving op Haïti in 2010 nam de VS talloze mensen van het eiland op in haar samenleving. Van het land moeten deze nu zeven jaar later weer terugkeren naar hun eigen land. Volgens de regering is de situatie op Haïti inmiddels dusdanig verbeterd dan hun speciale status niet langer geldt en wordt er verwacht dat ze voor de zomer van 2019 zijn teruggekeerd. Het gaat om zo’n 60.000 mensen, maar deze claimen via hun advocaat dat het eiland daar nog helemaal niet klaar voor is.

WAT ER VANDAAG STAAT TE GEBEUREN

Feyenoord op bezoek bij Manchester City

Twee maanden geleden verloor Feyenoord met 0-4 van Manchester City/ANP

Feyenoord gaat dinsdagavond op bezoek bij misschien wel de best voetballende ploeg van het moment: Manchester City. De Rotterdammers hebben baat bij een goede uitslag, willen ze over twee weken thuis tegen Napoli nog overwintering in de Europa League afdwingen. De Napolitanen mogen ondertussen in eigen huis niet winnen van Shakhtar Donetsk. Een voordeel voor de dolende ploeg van Giovanni van Bronckhorst is dat Manchester City al geplaatst is voor de knock-outfase. Hierdoor treedt de ploeg mogelijk niet met zijn allersterkste elftal aan.

Kamer in debat over wet-Hillen

De Tweede Kamer debatteert dinsdag over de afschaffing van de wet-Hillen die zorgt voor een belastingvrijstelling voor (bijna) afgeloste hypotheken. Er is meer dan 36 uur spreektijd aangevraagd om de boel te vertragen door met name de PVV (20 uur spreektijd) en 50PLUS (15 uur spreektijd). Andere partijen hebben hooguit dertig minuten nodig. De tegenstanders vinden de wet-Hillen een ‘aflosboete’. Volgens 50PLUS zijn mensen jarenlang gestimuleerd om hun hypotheek af te betalen en als dat dan is gebeurd, krijgen ze een rekening gepresenteerd. De partij wil ook dat er meer tijd wordt genomen voor een zorgvuldige behandeling in de Kamer. Door het debat zolang te rekken willen beide oppositiepartijen proberen een jaar uitstel te bewerkstelligen. Het kabinet wil de wet afschaffen vanaf 2019 over een periode van dertig jaar. Om die datum te halen moet het dit jaar nog door beide Kamers worden goedgekeurd en moet de behandeling door de Tweede Kamer nog deze week voltooid worden.

OM komt met eisen in proces OV-aanbesteding

De officier van justitie komt dinsdag voor de rechtbank in Den Bosch met de strafeisen in het proces over de omstreden aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg voor de periode 2017 -2031. De NS en enkele oud-bestuurders van NS en haar dochters zouden zich schuldig hebben gemaakt aan omkoping, valsheid in geschrifte en het lekken van bedrijfsgeheimen.

Geheime informatie van vervoerder Veolia werd doorgespeeld aan de Nederlandse Spoorwegen, waardoor de NS de opdracht kon binnenslepen. Toen de mogelijke fraude in 2015 aan het licht kwam, verscheurde Limburg het contract met NS en schonk het aan Arriva. NS kreeg van de Autoriteit Consument & Markt een boete van bijna 41 miljoen euro. Tijdens de zitting vorige week werd naar voren gebracht dat de NS er alles aan zou hebben gedaan om te voorkomen dat uitkwam dat Veolia-directeur René de Beer in 2014 voor NS-dochter Qbuzz ging werken. In ruil voor die baan zou De Beer geheime bedrijfsstukken van Veolia hebben doorgespeeld aan NS. Volgens de betrokkenen is echter niets strafbaars gebeurd en is hooguit een non-concurrentiebeding geschonden.

Wajongers met lege portemonnee naar Tweede Kamer

De uitkering van Wajongers wordt per 1 januari gekort. Een groep van 70.000 tot 80.000 mensen gaat er op een inkomen van 800 tot 900 euro per maand nog zo’n vijf procent op achteruit. Daarom bieden ze dinsdag in de Tweede Kamer samen met de vakbond FNV een lege portemonnee aan. Dit is uiteraard symbolisch en hiermee hopen ze alsnog de korting tegen te houden. Volgens de Tweede Kamer moet de korting Wajongers motiveren om werk te zoeken, maar de jongere arbeidsongeschikten zeggen dat in de praktijk vaak blijkt dat werkgevers helemaal niet op hen zitten te wachten en dat de sollicitaties daarom vaak niets uithalen. Dit werd vorige maand nog bevestigd door cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau, dat meldde dat een op de twee bedrijven niet van plan is Wajongeren aan te nemen.

Wat er verder in het nieuws is

Linkse partijen staan op tegen monopoly farmaceuten

De linkse oppositie wil de macht van de medicijnfabrikanten afbreken. GroenLinks, SP en PvdA vinden dat patiënten de dupe zijn van de hoge prijzen die ze moeten betalen. Ze willen onder andere fabrikanten eerder het recht geven door een ander uitgevonden medicijn te maken, zodat die sneller goedkoper wordt. Verder moet er een fonds komen voor onafhankelijk medisch onderzoek, dat zo niet de hand hoeft op te houden bij fabrikanten. Ook moet agressieve marketing worden tegengegaan, om te voorkomen dat artsen zich laten beïnvloeden. In totaal zijn er twintig plannen vanuit het linkse blok om zo de farmaceutische industrie ‘uit te wassen’.

Consumentenbond: zorginstellingen werken met kloonpolissen

Bijna alle zorgverzekeraars werken met kloonpolissen, dat is de conclusie die de Consumentenbond trekt. Nagenoeg alle zorgverzekeraars hebben een bepaalde polis, die ze tegen verschillende vergoedingen aanbieden en dat is tegen de wet en het verbod op premiedifferentiatie. Verzekeraars komen er alleen vaak mee weg, omdat de andere prijs aangeboden wordt via een van hun dochtersinstanties. Hierdoor veinzen de zorgaanbieders vaak concurrentie, die er helemaal niet is. „In 2018 zijn er 57 basisverzekeringen waaruit consumenten kunnen kiezen, terwijl een derde daarvan geschrapt zou kunnen worden omdat ze gelijk zijn aan een andere polis", zo meldt de bond.

Het weer

In het begin van de dag veel kans op regen met een stevige wind vanuit het zuidwesten. Later op de dag wordt het droger, maar de zon breekt nooit echt door. De temperatuur ligt zo rond de twaalf graden Celsius.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.