Iris Hermans
Iris Hermans Binnenland 21 nov 2017 / 08:30 uur

Straatfotograaf Annet doet ‘t met haar iPhone!

Straatfotograaf Annet de Graaf snapt en snapt Amsterdam. Haar foto’s heeft ze gebundeld in Morning Amsterdam.

Even geduld aub…

Zondag stond ze nog een uur voor een aquarium van designwinkel Droog om een onderwater tafereeltje te fotograferen, met de vissen, luchtbellen en een miniatuur-eethoek („die was te koop”) ’in perfectie’ en iets voor het interview fotografeerde ze nog op een metrostation, „dat vond ik wel toepasselijk!”

Alice is late.(took me one hour, crazy fish!) #iphone8plus #approvedbychasejarvis

Gepostet von Annet de Graaf am Sonntag, 19. November 2017

Annet in Wonderland

Annet de Graaf voelt zich net Alice met Amsterdam als haar wonderland en ze gaat dagelijks op pad om van alles vast te leggen met haar iPhone, die ze post op haar Facebook en Instagram Snap the City en vooral ook Morning Amsterdam. Geen vage kiekjes, maar plaatjes van foto’s die niet onderdoen voor een professionele Canon of Nikon. Ze heeft haar werk gebundeld in Morning Amsterdam, dat online te koop is op de gelijknamige website en over twee weken in de boekwinkels ligt. Onder andere bij Scheltema en daar is ze ontzettend blij mee, „het is toch fantastisch wanneer je boek in zo’n mooie winkel ligt?”

Annets dochter Lulu met het boek. Binnenkort ook de Morning Amsterdam-app!

Oog van Amsterdam

Het fotograferen houdt haar niet van, maar óp de straat, en het werkt ook nog eens therapeutisch. „Als ik me even slecht voel, ga ik de straat op en word ik vanzelf weer vrolijk.” De creatieve fotograaf die de kunstacademie deed, wordt ‘het oog van Amsterdam’ genoemd en met haar heldere grijsblauwe ogen speurt ze zo’n vijftien uur per week stad en steeg af op zoek naar ‘het verhaal van de straat’.

Subtiele achtervolging

De Wallen zijn favoriet. „Het is zó’n inspiratiebron, je hoeft het niet eens op te zoeken, van alles gebeurt gewoon voor je neus.” En anders zet ze gewoon een subtiele achtervolging in wanneer haar oog op iemand valt. De Engelse als vrouw verklede bachelor bijvoorbeeld. Hij zwalkend door de steegjes, zij er met haar telefoon achteraan. Hij stopte bij een automatiek en stond daar met zijn witte pruik, „toen sloeg ik mijn slag!”

De foto die ze net voor het interview maakt, in een metrostation

Zwanen

Behalve stadskatten, komt ze ook regelmatig copycats tegen. „Je bent net een magneet als je even ergens met je telefoon stilstaat om een foto te maken!” Op zich grappig, maar soms ook wel irritant, verzucht ze. Of mensen die ‘het moment’ verstoren. Die keer met de zwanen bijvoorbeeld. Ze is fan van de gracieuze dieren, vertelt de Amsterdamse die ook ondernemer is en apps voor bedrijven ontwikkelt. Laatst stond ze eindeloos te wachten bij de OBA-steiger tot de perfecte zwaancompositie zich aandiende, toen ineens een vrouw de zwanen kwam voeren en de dieren naar voren stoven. Het hele zwaanshot naar de filistijnen, „ik werd echt boos op haar” en ze moet nu lachen, „zo onterecht!”

Deze zwaan wilde wel op de foto

Workshop De Wallen met smartphone

Als de foto is gemaakt, gebruikt ze een bepaalde app om de foto subtiel te bewerken. Welke? Ze lacht minstens zo mysterieus als dat de zwart-witfoto van een in nevelen gehuld water bij Artis is, die ze onlangs maakte. ,,Dat en nog veel meer geheimen verklap ik tijdens mijn workshop Snap the City die ik vanaf januari geef.” Startpunt: de Wallen, al worden absoluut geen foto’s gemaakt van de vrouwen achter de ramen, verzekert ze. Niet omdat je dan hoogstwaarschijnlijk menig pooier achter je aan krijgt, ,,maar omdat dat gewoon not done is, en bovendien is er genoeg ander vertier.”

8 Plus = 10

Het grootste voordeel van iPhone-fotografie is dat er niets tussen jou en het object hangt, licht straatfotograaf Annet toe, ,,je kunt meteen anticiperen en reageren, zonder dat je eerst dat zware ding hoeft te pakken.”  Ze heeft een 8 Plus en daar fotografeert ze goed, scherp en diep mee. Én hij ligt lekker in de hand en dat is maar goed ook, want ze is bijna vergroeid met het mobiele apparaat. „Als ik op straat loop, houd ik m’n iPhone altijd rechts vast, het voelt inmiddels als m’n derde hand!”

https://www.instagram.com/p/BbMxrm2D5cH/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Straatfotograaf Annet doet ‘t met haar iPhone!
Sluiten