Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Nieuws 13 nov 2017
Leestijd: 5 minuten

Dit kunnen we leren van het gelukkige Zweden

In Nederland omarmen we de Scandinavische levensstijl steeds meer. Vooral Zweden vinden we interessant: ze eten gezondwerken minder, zijn allesbehalve corrupt en razend populair bij fashionista’s. Boeken worden volgeschreven met hoe we de Zweedse levensstijl kunnen overnemen. Maar wat is het geheim van Zweden?

Veel meer rust

Metro ging op zoek naar een aantal Nederlandse Zweden en Zweedse Nederlanders. Wat zijn de belangrijkste verschillen? „Het allergrootste verschil is toch echt wel de rust”, zegt Renee Daams die nu elf jaar in Zweden woont. „In Zweden haast je minder en kijk je niet al 100 stappen vooruit. In Nederland had en heb ik altijd het gevoel dat het druk is, dat ik het druk heb. Toen ik nog in Nederland woonde, draaide mijn leven om school en sporten. Ik was altijd op weg naar iets, of het volgende proefwerk, of mijn volgende wedstrijd, er werd altijd vooruitgekeken.”

https://www.instagram.com/p/Bbb2tQLgnD1/

Een aspect dat ongetwijfeld met de Zweedse rust te maken heeft, is de ongerepte natuur in Zweden. „De bossen, meren en de zee, zowel de Noordzee aan het westen van Zweden en de Baltische zee in het oosten”, noemt Renee. „Zodra het mooi weer is, ben je buiten en geniet je van de zon, want de dagen zijn hier korter qua daglicht, dus van die paar zonne-uren die er zijn, maak je gebruik. Zweden is een erg lang land en er wonen maar weinig mensen, dus je hebt veel meer vrije natuur en andere dieren dan we in Nederland zien.”

Emancipatie

Een ander groot verschil tussen de twee landen zijn bepaalde opvattingen. Daniela Cocuzza is een Zweedse die sinds begin 2013 in Nederland woont. „Het verschil in acceptatie is denk ik belangrijk”, stelt ze. „In Nederland zijn mensen veel meer open-minded over sekswerk en drugs, terwijl ze veel bekrompener denken over gelijkheid.”

https://www.instagram.com/p/Bbb2YryAcO0/

Dat ziet ook kersverse moeder Lisa van M., die ook vijf jaar geleden naar Zweden kwam: „Mijn vriend krijgt 10 dagen betaald verlof rondom de geboorte en daarna hebben we 480 dagen verlof om samen te verdelen. Met een bonus als we het eerlijk verdelen. Dit allemaal omdat Zweden feministisch is ingesteld: omdat zowel de man als de vrouw ineens minstens een half jaar weg van werk kan zijn, is er minder discriminatie jegens vrouwen op de werkvloer.”

Maar niet zo sociaal

Klinkt allemaal heerlijk, maar als Nederlander is het in Zweden niet altijd makkelijk, vervolgt Renee. „Ze houden totaal niet van conflicten en zullen je ook nooit rechtstreeks ergens op aanspreken en daar ben ik nog altijd niet aan gewend. Zweedse mensen zijn ook minder open naar nieuwe mensen toe.” Daniela vult aan: „Het is hier bijna raar om aan iemand op straat de tijd te vragen.”

Die geslotenheid maakt het ook moeilijk om nieuwe mensen te leren kennen. „In Nederland heb ik mijn vaste kliekje vrienden van vroeger, hier ken ik wel een hoop mensen, maar het is moeilijk om nieuwe vrienden te vinden”, zegt Lisa. „Tijdens mijn studententijd miste ik het kroegleven van Nederland; het gezellig oeverloos ouwehoeren in een kroeg met vrienden of wie er dan ook aan de bar zit.” Ook Daams loopt daar nog weleens tegenaan: „De ondernemendheid die je ziet in Nederland is ook iets wat mist in Zweden. Gezellig een borrel gaan drinken, of gewoon spontaan iets afspreken. In Zweden moet je veel meer je best doen om iets mee te maken.” In Nederland is dat allesbehalve zo, ziet Daniela: „Als het gezellig is in Nederland, heb je je doel voor die dag bereikt!”

https://www.instagram.com/p/Bbb14algJYQ/

Dit kunnen we leren van de Zweden

Daniela Cocuzza (Zweeds, woont vijf jaar in Nederland): Ik denk dat de Nederlandse bevolking zich veel drukker moet maken over duurzaamheid, het milieu en gelijkheid tussen nationaliteit en geslacht. Ik denk dat die lakse houding zorgt dat het sociaal welzijn ook niet enorm groeit.

Jacob Klapwijk (Nederlands, woont vijf jaar in Zweden): Ga eens wat vaker de natuur in.

Lara Aimee (Nederlands, woont een jaar in Zweden): De liefde voor ‘Fika’, koffie of thee met iets lekkers erbij. Kanelbullar bijvoorbeeld, mijn favoriet.

Hidde Beyals (Nederlands, woonde vijf jaar in Zweden): Geen tijd voor een volledige BBQ? Probeer eens de Zweedse manier: alleen hotdogs. Kan ook prima in de winter.

Ingrid van Geel (Zweeds, woont 18 jaar in Nederland): Doe maar wat rustiger en vriendelijker aan; tijdens autorijden, op het fietspad, bij het instappen in de trein, in de winkels. Denk eens aan een medemens. Dan wordt het nog leuker om hier te wonen!

Lisa van M. (Nederlands, woont vijf jaar in Zweden): Een tip uit Zweden zou dus echt zijn: meer ouderschapsverlof (en zeker meer ouderschapsverlof voor de partners)! Typisch Zweeds is dat mijn vriend niet ‘helpt’ met het huishouden en opvoeden; we doen het samen!

Ainoa vil Ilerins (Nederlands, woont drie jaar in Zweden): De Zweedse levensfilosofie ‘Lagom’. Het woord betekent letterlijk ‘gematigd’. Maar veel Zweden hebben het als levensstijl, ‘precies genoeg’ of ‘net genoeg is het beste’. En ik denk dat veel mensen daar iets van kunnen leren, wees tevredener met wat je hebt. Een typisch Zweeds gezegde; ‘Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder’. Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding. Ook wel ‘zeur niet over de kou, maar trek een extra trui aan’.

Renee Daams (Nederlands, woont elf jaar in Zweden): Geniet van het moment, je hoeft niet altijd over morgen na te denken, maar sta ook stil bij wat je op dit moment aan het doen bent. Blijf meer in het nu, pak de rust, want dat is je gegund. In Zweden heb ik leren relaxen, ik heb geleerd dat het oké is om dingen voor morgen te laten liggen. Dus leer genieten, ben aanwezig en houd op met constant te stressen.

Matthijs Braakman (Nederlands, woont zeven jaar in Zweden): Als je als een echte Zweed wil leven, doe je alles ‘lagom’. Dit vertaalt zich naar ‘niet te veel, niet te weinig’. Hier houden ze in Zweden van!

Charlotte Boström (Zweeds, woont twee jaar in Nederland): Zeggen wat je wil, gewoon omdat dat mag, is niet altijd aan te raden. Politiek correct is in Nederland een scheldwoord, en die overtuiging maakt het debat vaak onbeschaafd en unsophisticated.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.