Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 13 nov 2017

Onderzoek gestart naar mysterieuze sterfte zeehonden

De afgelopen week spoelde er iedere dag een dode zeehond aan in de omgeving van de Brouwersdam in Zeeland. De Universiteit Utrecht gaat nu onderzoek doen naar de doodsoorzaak van deze dieren.

Meer Metro? Download de Metro-app

„Het is wel al duidelijk dat het om goed gevoede dieren gaat, die vlak voor hun overlijden goed hebben gegeten en zeer plotseling zijn gestorven. Onderzoek moet nu uitwijzen of de dieren ook ziek waren”, meldt de Utrechtse universiteit.

Geen verwondingen

Het Reddingsteam Zeeland staat voor een raadsel. „Dit heb ik nog nooit meegemaakt”, zei Jaap van der Hiele van het Reddingsteam Zeeland afdeling Zuidwest tegen de PZC. „Het gaat om gezonde volwassen zeehonden en zonder verwondingen aan de buitenkant.”

De oorzaak van de sterfte blijft voorlopig speculeren. Van der Hiele: „Een virus, gif? Het is lastig om een zeehond te vergiftigen. En het gaat ook niet om vissersnetten, daarvan zou je dan sporen op het lijf zien. Het rare is juist dat er niks te zien, geen verwondingen of ontstekingen. En het gaat alleen om grijze zeehonden.”

De zeehondensterfte is volgens de onderzoekers een plaatselijk probleem. Verder zijn er in Zeeland en op de Wadden niet meer dode zeehonden dan normaal aangetroffen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Onderzoek gestart naar mysterieuze sterfte zeehonden
Sluiten