Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 29 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

14.000 dode zeepaardjes en ijsberenvel onderschept

De geïntensiveerde controle op illegale handel in dieren en planten lijkt te werken. Tussen 1 september en 5 november zijn er bijna zestig keer producten in beslag genomen. Dat meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Zo werd er op Schiphol een passagier gearresteerd die op weg was naar China met 14.000 dode zeepaardjes in zijn koffer. Die persoon is volgens de NOS veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

Ook werden er postpakketten uit Afrika onderschept waar schubben van het met uitsterven bedreigde schubdier in zaten. De pakketten, met een totaal gewicht van 77 kilo, waren onderweg naar Azië, waar de schubben als medicijn worden gebruikt.

De controleactie is een samenwerking tussen het ministerie, de douane, het Openbaar Ministerie, de politie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Zij controleren onder meer op Schiphol, in de Rotterdamse haven en bij beurzen.

Opgezette cobra

Controleurs kwamen een hoop bijzondere, illegale spullen tegen. Bijvoorbeeld een ijsberenvel, een opgezette cobra, krokodillenschedels, poten van een Afrikaanse olifant en een schild van een groene zeeschildpad. Er werden ook levende vogels en 120 arapaimavissen, een van de grootste zoetwatervissoorten ter wereld uit Brazilië, onderschept.

De illegale handel in zeldzame dieren, dierproducten en planten maakt een opmars. Uit onderzoek blijkt dat drugscriminelen hun focus verleggen naar de handel in flora en fauna. De extra controles vloeien voort uit een internationaal verdrag dat Nederland samen met meer dan 180 andere landen heeft getekend om de illegale handel aan te pakken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
14.000 dode zeepaardjes en ijsberenvel onderschept
Sluiten