Job Halkes
Job Halkes Binnenland 29 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Vlaardingen geeft twee middeleeuwse bruiloften weg

Helemaal gek van de middeleeuwen en trouwplannen? Dan heb je nu de kans om gratis in het huwelijk te treden. De gemeente Vlaardingen geeft twee huwelijken in middeleeuwse stijl weg ter ere van de 1000e herdenking van de Slag bij Vlaardingen.

16 juni 2018

De huwelijksdatum staat al vast, net als de tijd. Op zaterdag 16 juni tussen 12.00 en 15.00 moet het jawoord worden gegeven. „De plechtigheid begint met een feestelijke stoet, opgeluisterd door muzikanten, naar het stadhuis aan de Markt”, aldus de gemeente. „Op de Markt is een middeleeuws bacchanaal aan de gang. De officiële huwelijksplechtigheid is in de oude hal van het stadhuis. Na afloop is er een feestdronk voor het kersverse bruidspaar op het bordes van het stadhuis.”

Stellen die voor deze prijs in aanmerking willen komen moeten wel hun best doen. Degene met de meest aansprekende motivatie wint. Trouwambtenaar Jacoline Wapenaar is een van de initiatiefnemers van de trouwwedstrijd. „We gaan graag met de winnende bruidsparen in gesprek over wat zij willen. Willen ze trouwen in de stijl van de Vikingen of als edellieden bijvoorbeeld? We gaan samen kijken hoe we de plechtigheid zo mooi mogelijk maken!”

Motivatie belangrijk

Wapenaar heeft er veel zin in. „Ik denk steeds aan een oude middeleeuwse zin: Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic anda thu, wat unbidan we nu? Deze zin is in de elfde eeuw geschreven door een Vlaamse monnik in een Engels klooster. Het betekent: Alle vogels zijn nesten begonnen, behalve ik en jij, waar wachten wij nu op? Als trouwambtenaar vind ik het leuk dat een van de oudste bekende teksten in de taal van de gewone middeleeuwers mogelijk een liefdesversje was!”

De twee meest gemotiveerde paren krijgen een gratis officiële plechtigheid in middeleeuwse stijl, een gratis trouwboekje en een feestelijk ‘middeleeuwse’ oorkonde, bloemen, een groeps- en bruidsfoto en na afloop een middeleeuwse feestdronk. Wie kans wil maken op de prijs moet zich voor 21 januari aanmelden via de website www.vlaardingen1018.nl. Daar staan ook de voorwaarden waaraan moet worden voldaan. De winnaars worden op 26 januari bekendgemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vlaardingen geeft twee middeleeuwse bruiloften weg
Sluiten