Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Nieuws 16 okt 2017 / 20:09 uur

Wunderwuzzi: Oostenrijk krijgt jongste leider

De jongste regeringsleider van de wereld bevindt zich straks niet meer in Noord-Korea, maar in Oostenrijk. De 31-jarige Sebastian ‘Wunderwuzzi’ Kurz won de Oostenrijkse verkiezingen van afgelopen zondag met 31 procent en wordt daarmee de nieuwe kanselier van het land. Daarmee lost hij de 33-jarige Kim Jong-Un af als jongste regeringsleider.

Jong én ervaren

Wie denkt dat Wunderwuzzi, dat grof vertaald ‘iemand die op water kan lopen’ betekent, niet politiek ervaren is, heeft het helemaal mis. Sterker nog, Kurz zit al decennialang in de politiek. Vanaf zijn tiende was hij actief in de politiek en toen hij 24 was, stopte hij met zijn rechtenstudie om zich te focussen op zijn nieuwe baan als staatssecretaris van integratie namens de conservatieve Österreichishe Volkspartei (ÖVP). Op zijn 27ste volgde de volgende stap: als minister van Buitenlandse Zaken.

In mei van dit jaar nam de jonge politicus het stokje van Reinhold Mitterlehner over als nieuwe leider van de Oostenrijkse volkspartij. Waar hij in zijn tijd als staatssecretaris nog niet in het bijzonder tegen immigratie uitsprak, verhardden de standpunten van Kurz naarmate hij langer in de politiek zat. Hij zag de zorgen onder het volk, dat zich overspoeld voelde door de 90.000 immigranten (op een bevolking van 8 miljoen mensen). Hij vreesde een verschuiving naar de extreem-rechtse FPÖ en begon zich fel tegen de islam en immigratie uit te spreken. Hij maakte zich als minister hard voor een boerkaverbod en wist zelfs achter de rug van de Duitse bondskanselier Angela Merkel om de ‘Balkan-route’ te sluiten met behulp van de Balkan-landen. Zo konden migranten Oostenrijk veel moeilijker in.

Wunderwuzzi: Oostenrijk krijgt jongste leider
Een demonstratie tegen Jörg Haider in 2001, toen de FPÖ voor het eerst aan de macht kwam. / EPA

Het is allemaal onderdeel van de nieuwe koers die de ÖVP onder Kurz is gaan varen. De Oostenrijkse politiek was in zijn ogen stoffig en moest nodig worden opgeschud. Kurz haalde de bezem door de partij, haalde nieuwe gezichten binnen en nam strenge standpunten in over vluchtelingen en migratie. De partij kreeg een modern imago en ging zich bovendien veel en beter op sociale media presenteren. De ÖVP was niet meer enkel een partij voor oudere mensen, die al decennia onderdeel van het establishment was. Zij werd een moderne, rechtse beweging.

Centrumrechts

De verwachting is nu dat de ÖVP samen met de FPÖ een regering gaat vormen. Dat zou betekenen dat laatstgenoemde partij voor het eerst sinds 2000 in de regering komt. Destijds leverde dat enorme demonstraties op en hoewel de verwachting is dat het dit keer niet zo’n vaart zal lopen, blijft de partij uiterst controversieel. Regelmatig lokken demonstraties van FPÖ-aanhangers tegendemonstraties uit en meer dan eens moest de politie ingrijpen.

Of de nieuwe kanselier ook effect heeft op de Nederlandse politiek, valt nog te bezien. Als minister van buitenlandse zaken maakte Kurz zich al hard voor batenverlagingen van EU-migranten en samen met de FPÖ zal de partij bovendien een kritische houding richting de EU hanteren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wunderwuzzi: Oostenrijk krijgt jongste leider
Sluiten