Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 16 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

#MeToo: vrouwen delen ervaringen met seksueel geweld

Ik ook. Het zijn twee woorden die social media overspoelen. Hoewel het om een simpele en korte frase gaat, ligt er een belangrijke boodschap ten grondslag aan deze hashtag.

De actie werd gestart met een tweet van actrice Alyssa Milano. „Als alle vrouwen die slachtoffer van seksuele intimidatie of geweld zijn geweest ‘me too’ in hun status zetten, kunnen we mensen een idee geven van de omvang van dit probleem.”

In navolging van de actrice lieten slachtoffers wereldwijd zien hoe wijdverspreid seksuele intimidatie en aanranding zijn. Het duurde dan ook niet lang voor het bericht trending werd op Twitter en inmiddels heeft de tweet meer dan 47.000 reacties. Sommige vrouwen (en mannen!) antwoorden enkel met de woorden ‘ik ook’, voor andere vrouwen biedt het een gelegenheid om hun eigen verhaal te delen met de wereld.

Ook in andere talen wordt seksueel misbruik aan de kaak gesteld. Zo wordt in Italië de hashtag #quellavoltache (die keer dat) gebruikt en deelden Fransen hun verhaal met #balancetonporc (verklik je varken). Schrijver Anke Laterveer startte al eerder een gelijksoortige actie in Nederland met #ZegHet.

#WomenBoycottTwitter

Milano’s tweet is een reactie op het de beschuldigingen over seksueel geweld aan het adres van de 65-jarige filmproducent Harvey Weinstein. Tientallen vrouwen hebben sinds deze bekendmaking hun vervelende ervaringen met de producent gedeeld. Bovendien durven steeds meer acteurs en actrices zich uit te spreken over seksueel wangedrag in Hollywood.

Een van de meest uitgesproken critici van Weinstein, Rose McGowan, kreeg te maken met een schorsing van haar Twitteraccount nadat ze een privénummer deelde tijdens een stortvloed aan tweets. Dit leidde tot veel onbegrip en de hashtag #WomenBoycottTwitter was geboren. Onder meer oud-collega Milano, Anna Paquin en Mark Ruffalo ondersteunden de actie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
#MeToo: vrouwen delen ervaringen met seksueel geweld
Sluiten