Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Nieuws 24 okt 2017 / 07:17 uur

Vrouwen verstoppen maandverband uit schaamte

Openlijk praten over ongesteld zijn, tampons of maandverband? Nou liever niet…

Dat er op menstruatie nog altijd een taboe rust, blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd voor een Libresse-campagne. 57 procent van de vrouwen verstopt tampons en maandverband uit schaamte. De knuist om een tampon als je naar een openbaar toilet moet, maandverband in de kontzak in plaats van je schooltas. Want stel dat…

Liever gepest worden

Het grootst is het taboe onder tieners. Het onderzoek heeft een nogal verrassende uitkomst: ruim de helft (52 procent) van de ondervraagden tussen de 13 en 17 jaar oud wordt nog liever gepest op school dan dat zij over menstruatie moeten praten.

Vrouwen verstoppen tampons uit schaamte

48 procent van de respondenten geeft aan in mainstream media als tv, films, boeken en series, nooit een vrouw te zien die openlijk praat over haar ongesteldheid, tampons of maandverband. Wat dat betreft worden ‘we’ bepaald niet geholpen om het taboe weg te nemen. 39 procent van de Nederlandse ondervraagden (aan het onderzoek deden ruim 10.000 mensen uit verschillende landen mee) is het erover eens dat het zelfvertrouwen van meisjes in het geding komt als het onderwerp menstruatie niet openlijk besproken wordt.

#BLOODNORMAL

Libresse, het merk dat al jarenlang onder meer inlegkruisjes en maandverband op de markt brengt, wil iets aan het taboe doen. Voor een speciale campagne, #BLOODNORMAL, is een spraakmakende video gemaakt die verschillende scenario’s uit het dagelijks leven van jonge, menstruerende vrouwen portretteert. De video zie je hier:

Met de video wil Libresse laten zien dat menstruatie, in welke situatie dan ook, heel normaal is en dat vrouwen dit niet hoeven te verbergen: „Periods are normal, showing them should be too.”

Om die gedachte tot stand te brengen zouden naast media ook mannen kunnen helpen om het taboe te verdrijven. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat slechts 2 procent van de meisjes tussen de 13 en 17 jaar met hun vader over menstruatie praat; 52 procent van hen bespreekt dit wel met hun moeder. De helft van de Nederlandse respondenten vindt dat vaders beter geïnformeerd zouden moeten zijn om zo makkelijker en beter de vragen van hun dochters over ongesteldheid te kunnen beantwoorden. Maar ja, zo blijkt ook weer uit het onderzoek, mannen zijn naast onwetend ook regelmatig lomp. „Hé, ben je ongesteld ofzo”, is tenslotte een veelgehoorde kreet.

Het onderzoek

Libresse ondervroeg in totaal 10.017 vrouwen uit 10 landen naar hun mening over alles wat te maken heeft met menstruatie. Het onderzoek werd in mei van dit jaar uitgevoerd. Ook Nederlandse mannen en vrouwen deden mee, 1001 tussen de 13 en 50 jaar in totaal. Bij de selectie van de respondenten hield Libresse rekening met een representatieve spreiding wat betreft geslacht, leeftijd en gezinssituatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vrouwen verstoppen maandverband uit schaamte
Sluiten