Job Halkes
Job Halkes Binnenland 24 okt 2017 / 07:05 uur

Deelfietsenoorlog dreigt in Rotterdam-Centrum

Er komt nog een bedrijf naar Rotterdam met deelfietsen. Na Obike, de Gobike en Donkey Republic plaats Mobike de komende week 150 fietsen in hartje stad. En daar is niet iedereen gelukkig mee.

Overlast

Eerder al uitte politieke partijen en winkeliers al hun ongenoegen over de vele deelfietsen die overal rondslingeren. In sommige wijken hebben bewoners teams opgezet om de fietsen uit hun straat weg te halen. Verantwoordelijk wethouder Pex Langenberg (Vervoer) zei eerder in de gemeenteraad dat hij de overlast wil aanpakken en afspraken wil maken met de aanbieders. In een brief aan de gemeenteraad laat hij weten dat er met Mobike ook wordt gesproken.

Op straat zijn de meningen verdeeld. „Ik vind het lelijk, ze zijn allemaal hetzelfde”, aldus Ilse Weisfelt (28), die net haar fiets uit de NS-stalling bij het Centraal Station heeft gehaald. „Daardoor wordt het straatbeeld wel rommelig.” Ook in de stalling staan fietsen van Obike, die reguliere plekken bezet houden. Rik Smeets baalt ook van de deelfietsen. „Hier op het station mag je je fiets niet buiten neerzetten want dan weten ze niet hoe snel ze ze moeten wegknippen, maar die Obikes slingeren hier overal rond.”

Juist handig

Voor Rob Maatman (27) is de deelfiets juist een uitvinding. Met zijn OV-fiets is hij op weg naar het skatepark. „Ik kom in veel verschillende steden en dan is zo’n fiets erg handig. Voor vier euro per dag kan ik de hele stad door.” Hij stoort zich niet aan al die deelfietsen. „En de mijne zet ik altijd netjes terug.” Een andere vrouw snelt weg op een Obike. „Superhandig juist. Ik heb zelf geen fiets meer nodig. Dit is veel praktischer.”

Suardus Ebbinge, voorzitter van de Gebiedscommissie Centrum, volgt alle ontwikkelingen op de voet. Hij is niet tegen de deelfietsen, maar ze moeten geen overlast veroorzaken en het straatbeeld verrommelen. „Daar moeten goede afspraken over worden gemaakt, maar daar is het college mee bezig.” Daarbij moet wat hem betreft gekeken worden naar Singapore. „Daar zijn de regels heel strikt. Zo kun je daar de fiets niet overal op slot zetten en zijn fietsen gratis te gebruiken als ze een tijd stilstaan.” Van alle aanbieders van Gobike hem in positieve zin op. „Zij hebben eigen docking stations.” Als de deelfietsverhuurders de afspraken niet nakomen zit er volgens hem maar een ding op. „De fietsen weghalen en de ophaalkosten op de bedrijven verhalen. Dan is het zo afgelopen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deelfietsenoorlog dreigt in Rotterdam-Centrum
Sluiten