Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 26 okt 2017 / 22:26 uur

Steeds vaker explosies in crematoria

Eruit gaan met een knal, klinkt als een spreekwoord maar dat is het niet altijd. Crematoria krijgen steeds vaker te maken met ontploffingen. Uit een onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de Britse crematoria minstens een keer te maken heeft gehad met explosies in overledenen tijdens een crematie. Hoe dit komt? Vanwege het feit dat de batterijen van medische implantaten door de hitte tot ontploffing komen. Deze conclusies komen uit een publicatie van Slate.com.

Ironisch genoeg kunnen levensreddende apparaten gevaarlijk worden wanneer ze in aanraking komen met zeer hoge temperaturen. En omdat de hitte tijdens een crematie kan oplopen tot 980ºC ontstaat er explosiegevaar vanwege de batterijen in de implantaten. En dit komt steeds vaker voor.

Artikel gaat verder onder de foto. 

De kleinste pacemaker ter wereld ©ANP

Meer techniek, meer explosies

Explosies komen steeds vaker voor omdat mensen tegenwoordig vaker kiezen voor een crematie en omdat er steeds meer medische implantaten die op batterijen werken in het lichaam worden gestopt. Door nieuwe ontwikkelingen en de opkomst van nanotechnologie worden de ontploffingen steeds krachtiger. Moderne batterijen hebben een lading waarmee de proteses jarenlang blijven functioneren, als deze energie door hitte tot ontploffing komt, is de knal een stuk krachtiger dan bij oude pacemakers.

Het verwijderen van de apparaatjes voor een overledene de oven ingaat is makkelijker gezegd dan gedaan. Soms weten nabestaanden niet dat hun dierbare dit soort technologie in zijn lijf had. Ook metaaldectectoren zijn niet accuraat genoeg om diep weggestopte implantaten op te kunnen sporen.

De explosies kunnen de ovens ernstig beschadigen en schadelijk zijn voor crematoriummedewerkers die zich in dezelfde ruimte bevinden. Er zijn geen incidenten bekend waarbij mensen daadwerkelijk gewond zijn geraakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Steeds vaker explosies in crematoria
Sluiten