Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 27 okt 2017 / 04:07 uur

‘Flexibele starter wil niet bij het meubilair horen’

Rutte III wil dat er een nieuwe balans komt tussen flexibel en vast werk. ‘vast werk moet minder vast’ worden en ‘flexwerk minder flex’. Veel jonge Nederlanders zijn gewend om te switchen van werkplek, maar het merendeel van hen zoekt op termijn toch steeds meer vastigheid.

„Voor jongeren is het niets nieuws”, legt Ton Wilthagen uit, hoogleraar arbeidsmarkt aan de universiteit van Tilburg uit. „Ze groeien op in Nederland, het land waar jongeren al vanaf jonge leeftijd gewend zijn om bijbaantjes hebben.” Er zijn verschillende varianten van flexibel werken. Een manier om een kijkje te nemen in verschillende keukens en er tegelijkertijd toch niet helemaal alleen voor te staan, is via detachering of uitzendwerk.

Variatie

Wilthagen: „Je kunt je loopbaan wat meer variatie geven. Je kunt je meer ontwikkelen omdat je op meerdere plekken werkt.“ Een goede start van je carrière?  „Een van de grote voordelen van uitzendwerk is dat je bij een grote groep opdrachtgevers kan binnenkijken”, vertelt Joost Heeroma van Tempo-Team. “Past de bedrijfscultuur bij me, vind ik de werkzaamheden interessant, sluit het aan bij mijn opleiding of heb ik toch iets extra’s nodig?”

Het past bij de starter van tegenwoordig, zegt Heeroma. „De tijd van een horloge krijgen omdat je ergens 25 jaar in dienst bent, is voorbij. Het idee dat je je hele leven bij één werkgever zit is verwaterd.”

Bewuste keuze

Mart (25) is een typisch voorbeeld van zo’n jonge Nederlander die de voordelen van flexwerken wel ziet. Hij is nu anderhalf jaar aan het werk en is kort geleden overgestapt van het eerste naar het tweede detacheringsbureau, YoungOrange. „Destijds was het een bewuste keuze. Het is een aantrekkelijke overstap van studeren naar werken. Het bedrijf waar ik mijn afstudeerstage liep was best wel saai, dus besloot ik dat ik niet steeds bij dezelfde werkgever wil zitten.” Mart heeft bij zijn eerste werkgever twee projecten gedaan. „Het is leuk om de sferen in verschillende bedrijven te proeven. En dat je aan een project begint, dat je ook weer echt afsluit.”

Liever vast dan flex

Wilthagen spot echter een trend: steeds meer jongeren verlangen toch naar meer vastigheid. „Wat je nu ziet is dat starters toch meer bezig zijn met het type contract, jongeren beginnen toch meer de voordelen van een vast contract te zien en de nadelen van flexibiliteit. Het is moeilijker om een hypotheek te krijgen, er zijn minder mogelijkheden voor scholing en ontwikkeling, dat vinden ze iets om over na te denken.”

Voorlopig herkent Mart zich hier niet in. „Nu maak ik me daar niet zoveel zorgen om. Misschien dat dat later verandert, maar tot nu toe heb ik geen enkel probleem ondervonden.” Een hypotheek krijgen is Mart met zijn jaarcontract overigens wel gelukt, omdat hij een intentieverklaring mee kreeg van zijn detacheerder. Ook op het gebied van scholing is hij tevreden: „Je kunt gewoon cursussen doen en certificeringen halen, daar word je in begeleid.” Mart heeft een jobcoach en is daar blij mee, maar vindt het wel lastig dat diegene niet ziet wat je dagelijks doet.

Wat wel kan knagen, is het salaris. Het geld dat een gedetacheerde krijgt voor zijn werkzaamheden is minder dan iemand die met een vast contract bij dat bedrijf in dienst is. Mart: “Dat merk je als een andere projectleider in een Tesla komt aanrijden, terwijl je zelf in een Aygo’tje rijdt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Flexibele starter wil niet bij het meubilair horen’
Sluiten