Els Anker
Els Anker Nieuws 28 okt 2017 / 10:30 uur

Regering in Catalonië officieel afgezet

De Catalaanse president Charles Puigdemont is zaterdagochtend door een verklaring in de Spaanse staatscourant officieel uit zijn ambt gezet. Ook alle leden die een onafhankelijke regering in Barcelona willen, zijn officieel afgezet.

Spanje wil een einde maken aan de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging en daarom heeft premier Mariano Rajoy zaterdag ingegrepen. De afzetting gebeurde op basis van artikel 155 in de Spaanse grondwet, waarvoor parlement en senaat hun toestemming hebben verleend.

Hieronder kan de centrale regering het bestuur van een regio overnemen als dat zijn grondwettelijke verplichtingen niet vervult. Volgens Madrid is dit het geval sinds Catalonië op 1 oktober het verboden referendum hield over de afscheiding.

Verkiezingen

De Spaanse minister-president Mariano Rajoy kondigde vrijdag voor Catalonië verkiezingen aan, die op 21 december zullen worden gehouden. Op 5 december mogen de politieke partijen hun verkiezingscampagne beginnen, staat in het staatsblad.

Veel Spaanse kranten richten zich op de verkiezingen die de Spaanse premier Mariano Rajoy voor 21 december in Catalonië heeft aangekondigd. De grote landelijke bladen zoals El Pais, El Mundo en El Diario borduren zaterdag voort op de gebeurtenissen van vrijdag. El Pais schrijft dat de onafhankelijkheidsverklaring in Barcelona door een halfvol parlement werd afgekondigd. De oppositie liet immers verstek gaan.

Spaanse minister-president Mariano Rajoy heeft verkiezingen aangekondigd. Foto: AFP
Spaanse minister-president Mariano Rajoy heeft verkiezingen aangekondigd. Foto: AFP

Gevangenisstraf

El Diario schrijft dat Carles Puigdemont en zijn aanhangers, ,,de inmiddels verdwenen Catalaanse regering", geen plan B hebben en na ingrijpen door Madrid mogelijk afstevenen op een gevangenisstraf.

El Mundo noteert dat artikel 155 voorschrijft dat tussen het ontbinden van de Catalaanse regering en de nieuwe stembusgang maximaal 55 dagen mogen zitten. Daarmee kwam Rajoy uit op 21 december, een donderdag. De minister-president is erop uit verder zo min mogelijk schade aan te richten.

Politie

Of en hoe er in Catalonië op de bekendmaking wordt gereageerd, was zaterdagochtend nog onduidelijk. Naast de Catalaanse politieke bestuurders zijn de twee leiders van de politie uit hun functie gezet, Pere Soler en Josep Trapero. Soler heeft daaraan al gevolg gegeven. Hij publiceerde een afscheidsbrief aan zijn medewerkers en verdween.

De politie van Catalonië heeft haar mensen opgeroepen neutraal gedrag te vertonen en geen kant te kiezen in het conflict dat de regio heeft met het centrale gezag in Madrid. De leiding van de politie heeft de oproep daartoe in een intern memo aan haar personeel gedaan.

Zaterdagochtend was het in Barcelona rustig. Vrijdagavond waren ultrarechtse tegenstanders van onafhankelijkheid in de Catalaanse hoofdstad op straat actief.

Reageer op artikel:
Regering in Catalonië officieel afgezet
Sluiten