Els Anker
Els Anker Nieuws 28 okt 2017 / 11:35 uur

‘Docenten in deeltijd kunnen lerarentekort oplossen’

Wanneer alle deeltijdleraren die één of twee dagen werken een dag extra voor de klas gaan staan, is het lerarentekort in Nederland opgelost. Dat blijkt zaterdag uit berekeningen van Trouw, die zijn nagerekend door een onafhankelijk onderzoeksbureau.

In Nederland werken er veel basisschoolleerkrachten in deeltijd. Dat aantal is opnieuw gestegen, bleek begin oktober uit de nieuwste cijfers van het Arbeidsmarktplatform PO. Meer dan de helft van de leerkrachten werkt niet fulltime: 18 procent werkt minder dan tweeënhalve dag per week.

Illusie

Als de circa 21.600 leraren met een kleine deeltijdbaan allemaal een dag extra gaan werken, dan is volgens de krant het voorspelde tekort van vierduizend voltijdbanen in 2020 opgelost.

Rinda den Besten van de PO-raad, de organisatie van schoolbesturen in het primair onderwijs, zegt dat deeltijdleraren zeker kunnen bijdragen aan het lerarentekort, maar noemt het ook een ‘illusie’ om te denken dat het probleem daarmee volledig van de baan is. „

Het is belangrijk om ook te kijken naar langetermijnoplossingen”, aldus Den Besten in Trouw. Daarmee doelt ze op verhoging van het salaris, verlaging van de werkdruk en verbetering van het imago van het vak.

Kinderen

Docenten die in deeltijd werken, doen dat vanuit verschillende motieven. Zo zijn sommigen mantelzorger of zorgen ze voor kleine kinderen. Volgens Trouw werken er veel mensen in het basisonderwijs in deeltijdverband, aangezien er daar veel leerkrachten vrouw zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Docenten in deeltijd kunnen lerarentekort oplossen’
Sluiten