Els Anker
Els Anker Nieuws 28 okt 2017 / 08:21 uur

Regisseur afwezig op première eigen musical na metoo

De Amsterdamse regisseur Ruut Weissman is op 5 november niet welkom bij de première van zijn musical ‘Fiddler on the roof’ in het De La Mar Theater in Amsterdam. Zijn producent heeft dat in overleg met Weissman besloten na beschuldigingen van seksueel overschrijdend gedrag.

Weissman kwam de afgelopen weken in opspraak dankzij #metoo. Acteur Jappe Claes (Het Nationale Theater) werd op non-actief gezet na beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag, waarna ook Weissmans positie onderwerp van discussie werd. Weissman was artistiek leider van de Theaterschool waar de affaires plaatsvonden, maar heeft toen niet ingegrepen. Daarnaast zou hij zelf verhoudingen hebben gehad met verschillende studentes.

Groepsfoto van alle castleden tijdens de presentatie van de nieuwe versie van de musicalklassieker Fiddler on the Roof. Foto: ANP | Koen van Weel
Groepsfoto van alle castleden tijdens de presentatie van de nieuwe versie van de musicalklassieker Fiddler on the Roof. Foto: ANP | Koen van Weel

Liefdesrelatie

Het is niet de eerste keer dat Weissman beschuldigd wordt van seksueel grensoverschrijdend gedrag. In 2015 was de regisseur al onderwerp van discussie. Een aantal actrices deed een boekje open over seksuele relaties van twee docenten met leerlingen op de Theaterschool in Amsterdam. Myloe Frencken, zangeres en cabaretière, vertelt dat ze aan het einde van de jaren tachtig een jaar lang een relatie had met Weissman. „Ik heb er nog jaren last van gehad, ook in mijn carrière", aldus Frencken.

Weissman erkent dan dat hij in de jaren tachtig inderdaad met drie studenten een liefdesrelatie had. Maar begin jaren negentig riep hij zichzelf tot de orde, schrijft De Volkskrant. „Op een dag realiseerde ik me dat mijn positie dat niet toeliet.”

#ikweiger

Eerder deze week ontstond op social media de actie #ikweiger, waarbij diverse artiesten als Karin Bloemen en Lone van Roosendaal opriepen om uit protest niet naar de première van Fiddler on the roof te komen. Daarop zou de producent, de Theateralliantie, hebben besloten dat het beter was als Weissman zelf niet aanwezig zou zijn.

„Het moet om de voorstelling zelf gaan, en niet om de persoon Ruut Weissman”, reageert Edwin van Balken, de directeur van de Theateralliantie tegen De Volkskrant. Hij wil benadrukken dat hij al het mogelijke doet tegen seksuele intimidatie: „Wij werken intern en extern met vertrouwenspersonen. Wij hebben dan ook geen enkele aanleiding te veronderstellen dat Weissman zich tijdens zijn werk bij ons aan dat soort zaken schuldig heeft gemaakt.”

Weissman maakt de voorstelling de komende dagen wel af. Bij de try-out op 2 november is hij er voor het laatst bij. Daarna zal de cast het zonder regisseur moeten doen. Weissman regisseerde onder andere musicals als Hij Gelooft in Mij, Foxtrot en De Tweeling.

#IKWEIGERAl jaren loop ik aan de hand van mijn vriend, de taal. Soms laat hij me even los of in de steek; soms slaat…

Gepostet von Dick van den Heuvel am Samstag, 21. Oktober 2017

Reageer op artikel:
Regisseur afwezig op première eigen musical na metoo
Sluiten