Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 30 okt 2017
Leestijd: 1 minuut

Rechter blokkeert transgenderverbod leger VS

Een federale rechter in Washington heeft het verbod op transgenders in het Amerikaanse leger tijdelijk opgeschort. Rechter colleen Kollar-Kotelly noemde het bovendien „aannemelijk" dat transgenders die al een rechtszaak hebben aangespannen tegen de wet veel kans maken om te winnen. Het omstreden verbod werd in augustus ingevoerd door president Donald Trump.

Transgenderban

Eind juli zond Trump een reeks tweets de wereld in over een transgenderban in het leger. Hij vond dat het leger zich moest concentreren op de ‘beslissende en overweldigende’ zege en niet belast moest worden met ‘enorme medische kosten en ontwrichting’ die transgenders met zich meebrengen.

In augustus ondertekende de president een memo waarin hij het Pentagon opdroeg om geen transgenders meer te rekruteren. In het document werd eveneens benadrukt dat het Pentagon niet meer zou betalen voor de medische kosten van transgender militairen die al deel uitmaakten van het leger.

Het besluit van Trump leidde tot verbolgen reacties. Bekende Amerikanen, waaronder Kim Kardashian, Ellen Degeneres, Demi Lovato en Sam Smith, lieten op niet mis te verstane wijze blijken het niet eens te zijn met het besluit van de president.

Wet geblokkeerd

Een rechter in Washington liet maandag weten dat het beleid rond transgenders in het leger moet worden teruggedraaid naar het beleid van voor juni 2016, omdat het omstreden verbod eerst nog door de rechtbank moet worden bekeken.

Rechter Colleen Kollar-Kotelly verklaarde bovendien dat transgenders die al een rechtszaak hebben aangespannen tegen de wet veel kans maken om te winnen. Daarmee zal de beoogde beleidswijziging van Trump definitief worden voorkomen.

Het Amerikaanse leger telt ongeveer 550.000 militairen onder wie naar schatting 15.500 transgenders.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.