Rosan de Vos
Rosan de Vos Nieuws 8 okt 2017
Leestijd: 1 minuut

Overheden moeten waar mogelijk genderneutraal werken

Nederland genderneutraal dankzij Rutte III? Het kan zomaar! Het aankomende kabinet gaat namelijk niet zomaar opschrijven of iemand man of vrouw is. Overheden moeten waar mogelijk genderneutraal werken. Deze maatregel is een van de manieren waarop de nieuwe coalitie de rechten van LHBTI-mensen wil versterken. Een langgekoesterde wens voor veel transgenders en interseksuelen.

Wat gaat er dan precies gebeuren?

Het is de bedoeling dat gemeenten, provincies en het rijk niet zomaar vragen naar het geslacht, wanneer dit niet nodig is. Bijvoorbeeld bij brieven van de gemeente over de afvalstoffenheffing of de WOZ-waarde. „Soms kan het niet anders, maar als het niet hoeft, dan hoeft het niet meer”, zegt politiek verslaggever Lars Geerts tegen de NOS. In sommige gevallen is het wel nodig, zoals bij het paspoort.

Regenboog Stembusakkoord

In het regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie komen de punten terug die in het Regenboog Stembusakkoord staan, een akkoord waarin afspraken staan vastgelegd over de emancipatie van LHBTI-mensen. Dit gaat bijvoorbeeld over het meerouderschap: een kind dat meer dan twee ouders kan hebben, zoals homostellen of een donor of draagmoeder die graag wettelijk ouder zou willen zijn.

„Een Kamermeerderheid wil dit nu wettelijk mogelijk maken, maar bij partijen als het CDA en de ChristenUnie ligt dit nog gevoelig", zegt Geerts. Het is niet direct geregeld, er moet eerst onderzoek gedaan worden naar erfrecht en naamrecht. Het CDA en de ChristenUnie stemmen dan naar verwachting tegen, maar zullen D66 en de VVD niet dwingen dat ook te doen.

Artikel 1

Een andere belangrijk punt is dat Artikel 1 van de Grondwet over gelijke behandeling wordt aangevuld. Hierin komt te staan dat discriminatie wegens seksuele oriëntatie niet is toegestaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.