Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 23 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Noodklok Unicef: kinderen Raqqa in Syrië ontheemd

De kinderen uit de Syrische stad Raqqa hebben dringend hulp nodig. Niet alleen pakketten met eerste levensbehoeften, maar ook psychosociale hulp en onderwijs. Juist dat is cruciaal voor het verwerken van oorlogservaringen. UNICEF luidt maandag over de schrijnende situatie van Raqqa de noodklok. Raqqa geldt als de hoofdstad van IS, waar felle gevechten voor een herovering aan de orde van de dag zijn.

100.000 kinderen

Diep bezorgd is de kinderrechtenorganisatie. Diep bezorgd over de situatie van kinderen die Raqqa onlangs zijn ontvlucht. Ruim 220.000 mensen uit Raqqa zijn sinds april ontheemd geraakt; de helft van hen is kind. Gezinnen en kinderen die het oorlogsgeweld zijn ontvlucht, praten over wegen vol landmijnen en angst voor sluipschutters.

Noodklok Unicef: kinderen Raqqa in Syrië ontheemd

„Kinderen komen volledig uitgeput in vluchtelingenkampen aan. Zij hebben verschrikkelijke dingen gezien en meegemaakt”, zegt Gerrit van den Berg, Syrië-woordvoerder van UNICEF Nederland. „We horen verhalen hoe kinderen hun geliefden hebben verloren. Zij hebben bescherming nodig en hulp bij het verwerken van hun oorlogservaringen.”

Kindvriendelijke plekken

UNICEF heeft in kampen en dorpen waar veel ontheemden verblijven, tenten met kindvriendelijke plekken opgezet. Hier kunnen kinderen terecht voor onderwijs en psychsociale zorg, om zo een begin te maken met de verwerking van wat ze hebben meegemaakt.

Noodklok Unicef: kinderen Raqqa in Syrië ontheemd

Op dit moment is Raqqa nog te onveilig om terug te keren. De hoeveelheid mijnen en onontplofte munitie vormen een groot gevaar. Een deel van de ontheemden zal al terugkeren nog voor de stad ontmijnd is, verwacht UNICEF. „Op onze kindvriendelijke plekken geven we voorlichting aan kinderen over de gevaren van onontploft oorlogsmateriaal. We hopen zo te voorkomen dat kinderen tijdens het spelen verwond raken door explosies”, zegt Van den Berg.

Handen ineen

Naast de psychosociale zorg, onderwijs en voorlichting over mijnen moeten de ontheemden toegang hebben tot eerste levensbehoeften. Noodhulporganisaties slaan hiervoor de handen ineen. UNICEF zorgt voor schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen, kinderen onder de 5 jaar worden gescreend op ondervoeding en krijgen zo nodig voedingssupplementen.

Kinderen worden ook gevaccineerd tegen besmettelijke ziekten en UNICEF verstrekt winterkleding. ,,De meeste opvangkampen zijn in woestijngebied waar het inmiddels ’s nachts zeer koud is en dat wordt alleen maar erger. We treffen nu voorbereidingen om hen deze winter te laten overleven”, zegt Van den Berg. ‘

14,5 miljoen euro

Op dit moment is UNICEF samen met partners de hulp aan het uitbreiden. Om de noodhulp in Raqqa en omgeving voort te zetten is er minimaal 14,5 miljoen euro nodig voor de komende drie maanden.

Noodklok Unicef: kinderen Raqqa in Syrië ontheemd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.