Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 26 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Mensenhandelaar Saban B. jaren vast in Turkse cel

Saban B. zit zijn in Nederland opgelegde gevangenisstraf uit in Turkije. Dit bevestigen de Turkse autoriteiten aan het Openbaar Ministerie nadat zij navraag deden toen er in Duitse media berichten naar buiten kwamen dat hij zou zijn vrijgelaten. B. zou vanuit Turkije een netwerk van callcenters runnen waarmee hij energiecontracten verkocht aan Duitse consumenten.

Volgens Turkije zit de voor mensenhandel veroordeelde B. vast tot 8 januari 2026, weet het ANP. Het is echter wel mogelijk dat hij in 2021 in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating.

Artikel gaat onder de afbeelding verder. 

Saban B. op het strand ©Facebook

Aggresieve mensenhandelaar

De Duitse Turk Saban B. dwong jarenlang vele vrouwen uit om als prostituee te werken voor hem en zijn broer in Amsterdam. Hij stond aan het hoofd van een bende die geweld niet schuwde en dwong de vrouwen borstvergrotingen of neuscorrecties te laten doen als hun uiterlijk hem niet zinde. Daarnaast eiste hij van hen om in het geval van zwangerschap abortus te plegen.

Wanneer de slachtoffers niet naar hem luisterden werd hij zeer gewelddadig. Zo zijn er feiten bekend dat B. het hoofd van een prostituee tussen de deur heeft gehouden om deze vervolgens hard dicht te slaan.

Uit de ingrijpende getuigenverklaringen bleek verder dat hij de vrouwen schopte, met een knuppel sloeg en brandmerkte. Als een prostituee niet meer genoeg geld voor B. opleverde, werd zij doorverkocht aan bevriende pooiers. Een groot deel van zijn slachtoffers was afkomstig uit Oost-Europa.

Veroordeeld en gevlucht

Saban B. werd in 2010 in hoger beroep tot 7 jaar en 9 maanden cel veroordeeld maar vluchtte tijdens zijn verlof naar Turkije. Omdat dit land geen uitleveringsverdrag heeft met Nederland kon Saban B. uit handen van de Nederlandse autoriteiten blijven.

In Turkije genoot hij van het goeie leven. Zo had de mensenhandelaar een nachtclub in Antalya en deelde hij in 2014 foto’s waarop zijn Bourgondische manier van leven erg duidelijk te zien was. Deze door GeenStijl naar buitengebrachte beelden zorgden voor veel ophef.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.