Metro
Metro Nieuws 29 okt 2017 / 10:15 uur

Maastrichtse brug op nieuwe euromunten

Wie vanaf maandag een nieuwe euromunt in handen krijgt, ziet daar voortaan de Maastrichtse Sint Servaasbrug op staan. De beeltenis van de brug wordt het nieuwe piepkleine muntmeesterteken.

De brug is een keuze van nieuwe muntmeester Stephan Satijn. Zijn keuze voor de Maastrichtse brug is een verwijzing naar het Verdrag van Maastricht uit 1992, waar de basis voor de invoering van de euro werd gelegd door de twaalf landen van de Europese Gemeenschap (EG). Daarnaast komt Satijn uit de Limburgse hoofdstad.

Het is een traditie dat een nieuwe muntmeester de munt voorziet van een eigen muntmeesterteken, de muntmeester is namelijk algemeen directeur van de Nederlandse Munt.

Piepklein

De afbeelding van de Sint Servaasbrug komt naast het jaartal op de achterkant van de euro en vervangt het teken van de ‘koerszettende zeilen met ster’. Dat muntmeesterteken werd bedacht door Kees Bruisma – de vorige muntmeester.

Ben je inmiddels naarstig op zoek naar het muntmeesterteken omdat het je nog nooit is opgevallen? Dat kan kloppen, want het teken is maar een paar millimeter groot. De brug vervangt de afbeelding van koning Willem-Alexander op de euromunt dus niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Maastrichtse brug op nieuwe euromunten
Sluiten