Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 29 okt 2017
Leestijd: 5 minuten

Jim Bakkum: Idols de Musical zie ik nog niet zo

Jim Bakkum speelt zondagmiddag de nog levende Emilio Estefan tijdens de première van de musical On Your Feet! Zou iemand hém kunnen spelen?

Terwijl de wind over ons land jaagt, gaat zondag de grote musicalproductie On Your Feet! in het Utrechtse Beatrixtheater in première. Tijdens een eerder persmoment op Strand Zuid in Amsterdam was het al niet veel beter, zeg maar koud. En dat terwijl de musical zo’n warm latinfeest moet zijn en gaat over het leven van de Cubaans/Amerikaanse wereldster Gloria Estefan (zondag zelf in de zaal). Estefan verkocht meer dan honderd miljoen platen, gesteund door haar ontdekker en man Emilio. Jim Bakkum, al weer veertien jaar geleden doorgebroken door Idols, deelt zijn zoveelste hoofdrol met Tommie Christiaan. Hij sprak Metro onder de warme straalkacheltjes van Strand Zuid.

Niet zo goed gepland

Je bracht een kinderboek uit, repeteerde voor On Your Feet!… je dacht: ik ga het even druk hebben?

Ja, het was even niet zo goed gepland. Maar ach, als het kinderboek eenmaal in de winkel ligt, heb je even veel promo-werk. Daarna is het weer voorbij. En de rol ga ik dus delen met Tommie.

Zat het er niet in om de rol de hele week te doen?

Ja, nee, nou, sinds ik kinderen heb wil ik gewoon niet meer zo vaak spelen. Dat was de grote afweging toen ik voor deze rol werd gevraagd. Ik wil ook graag andere projecten kunnen blijven doen, terwijl musicals heel veel tijd vergen. Van je sociale leven, van alles. Ik ben blij dat we het zo hebben kunnen oplossen. Voor een vader als ik is dit perfect.

Show met een hart

Je hebt vooraf de show op Broadway New York gezien. Hoe heb je ‘m ervaren?

Als heel positief. Ik ging er toen in met het idee ‘we gaan een lekkere feel good-show kijken met de grote hits’. Maar het begint gelijk met het verhaal dat Gloria en haar moeder met niets vanuit Cuba naar Miami kwamen. Vanuit dat niets hebben ze hun leven opgebouwd. Het diploma van Gloria’s moeder werd in de VS verscheurd en was niets meer waard. Dat soort verhalen, ook over Gloria’s ernstige busongeluk waarbij zijn bijna overleed, worden goed verteld. Er wordt juist niet alleen maar mooi weer gespeeld. Er is niet geprobeerd om alleen een commercieel succes – gemaakt voor de hits – te produceren, maar er is een show met een hart gemaakt.

Jim Bakkum: Idols de Musical zie ik nog niet zo
Scenefoto uit On Your Feet! / Roy Beusker

Je ontmoette in Miami de man die je moest gaan spelen? Is dat niet gek?

Ik denk dat het gekker is als hij met de première in de zaal zit (zondagmiddag is het dus zover, red.). Dat ga ik door de druk heel spannend vinden. Maar bij een ontmoeting was het stel zó relaxt, dat ik me geen moment ongemakkelijk heb gevoeld. Het was alsof ik bij mijn eigen ouders op bezoek was. Alleen al door hen te observeren en door te luisteren naar anekdotes, werd me snel duidelijk hoe ze zijn. Zo is Gloria een ongelooflijk nuchtere droogkloot.

Als een jongetje

Een nuchtere droogkloot met meer dan 100 miljoen verkochte platen.

Ja, dat ook. Het is heel knap dat ondanks het enorme succes dat zij hebben gekend en het aantal restaurants, hotels en dikke huizen dat zij in bezit hebben, zo zichzelf zijn gebleven. Emilio is er wel erg trots op hoor, hij laat graag foto’s zien en zegt dan ‘moet je kijken1’. In de studio wijst hij naar de gouden platen en roept hij ‘dit is Conga en dat is Dr. Beat’. Maar hij doet het niet op een manier waarvan je moet kotsen. Hij gedraagt zich dan als een jongetje dat een medaille heeft gewonnen.

Hoe zou je het vinden als iemand jou ooit zou spelen? Metro bedenkt hier spontaan even Idols, de Musical.

Hahaha, eh… Nee, ik kan het me niet voorstellen. Ik denk dat ik privé een te saai leven heb. Het gaat bij mij allemaal heel goed, dat is niet interessant.

Jim Bakkum: Idols de Musical zie ik nog niet zo
Jim met zijn vrouw Bettina Holwerda. / Lex van Lieshout | ANP

Ongeluk in orkestbak

Je bent in Grease verliefd geworden op Bettina Holwerda, samen met haar in een auto de orkestbak in gestort en nu is zij de moeder van jullie twee kinderen. Prachtige musicalstof…

Goed punt, maar dan voor een film misschien? Dat moment moet er wel spannend uit zien ja.

Nee, Metro gaat morgen beginnen aan een musicalscript. Jamai krijgt ook een rol.

Nou, wat let je! Maar ik zie het eerlijk gezegd nog niet helemaal voor me.

Jim Bakkum: Idols de Musical zie ik nog niet zo
Albert Verlinde. / Koen van Weel | ANP

Eerste keer buiten Broadway

On Your Feet! in Utrecht is de eerste productie buiten Broadway in New York. Producent Albert Verlinde van Stage Entertainment over hoe hij dat voor elkaar kreeg: „Ik was er vroeg bij, nadat ik een tip had gekregen dat het zo’n leuke show was en voor het Beatrixtheater een potentiële opvolger voor The Bodyguard zou kunnen zijn. Ik had een afspraak met de rechthebbende en toen ik daar zat dacht ik wel even ‘poeh, hier had ik ook gezeten als ik de show niets aan had gevonden’. Gelukkig vond ik het fantastisch. Toevallig had de Amerikaanse producent onze Bodyguard gezien en was de mening: als iemand On Your Feet! mag doen, zijn jullie het.” Verlinde beseft dat het evenaren van het Bodyguard-succes in het Beatrixtheater lastig wordt: „Ongelooflijk lastig. Misschien kennen jongeren Gloria Estefan niet goed, maar dat was met Whitney Houston ook het geval. En toen waren we 850.000 bezoekers verder. Gezien de goede voorverkoop ben ik er van overtuigd dat het met On Your Feet! ook wel goed komt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.