Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 23 okt 2017 / 12:56 uur

Loslopende honden op fietspad bron van ergernis

Een hond heeft veel beweging nodig, maar niet ieder baasje houdt van hardlopen. Oplossing: de hond uitlaten op de fiets. Maar dit zorgt nogal eens voor de nodige irritaties. Uit een onderzoekje van de Fietsersbond op Facebook blijkt dat hondeneigenaren ongeduldige fietsers vervloeken en fietsers honden dood wensen.

Uit de reacties blijkt dat menig fietser weleens achtervolgt is door een loslopende hond of zelfs een keffertje aan de hiel had hangen. Wat moet je doen als een hond je op het fietspad achtervolgt?

Schreeuwen, schoppen of stilstaan?

In ieder geval niet gaan schreeuwen, schoppen of stilstaan, zegt Jenny Bruinsma van de Dierenbescherming die de Fietsersbond van enkele tips voorziet. Van schreeuwers kunnen ze nog feller worden, schoppers zijn bij bepaalde honden hun been niet zeker en stilstaan: „Niet doen. Stel dat de hond wil bijten.”

Het beste kun je de hond proberen af te houden met een paraplu, een petje of je jas zodat hij in ieder geval niet in jouw been of hand bijt. Het werkt niet voor eeuwig, maar „hopelijk wel de tijd die de eigenaar nodig heeft om zijn of haar hond bij je weg te halen”.

Pas op rollijnen

Als een hond onvoldoende luistert naar zijn baas hoort hij niet los op een fietspad te lopen, maar aanlijnen is volgens Bruinsma ook niet altijd de oplossing. Zelf heeft ze het meeste last van kleine hondjes aan rollijnen. „Grote honden worden vaak beter opgevoed omdat eigenaren er zelf veel last van hebben als de hond aan de lijn trekt of opspringt. Met die rollijnen kan de hond zo van het ene naar de andere kant van het fietspad schieten. Gewoon eng.”

Tips tegen achtervolgingen

Een hond die achter fietsers aanrent, heeft volgens Bruinsma vaak ook andere gedragsproblemen. Het is dus niet zomaar af te leren. Belangrijk hierbij is om te weten waarom een hond het doet. „Veel honden krijgen te weinig beweging en vinden dat rennen leuk. Het kan ook zijn dat een hond ooit is aangereden door een fietser, eigenlijk bang is voor fietsers, maar heeft ontdekt dat ze vanzelf weggaan als hij ze blaffend achterna rent.”

Eigenlijk kan een fietser dus niet zoveel doen om een hond van zich af te houden. Het is vooral aan de eigenaar van de hond. Bruinsma’s tips om achtervolgingen te voorkomen in het kort: voed je hond goed op, bouw een band met je hond op zodat hij graag naar je toe wil komen en zorg voor voldoende beweging. Luistert de hond niet? Lijn hem dan aan bij fietspaden, maar kijk uit met rollijnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Loslopende honden op fietspad bron van ergernis
Sluiten