Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 11 okt 2017
Leestijd: 4 minuten

Dit moet je weten op woensdagochtend 11 oktober

Wat moet je weten op deze woensdagochtend 11 oktober? Metro zet het voor je op een rij.

WAT ER VANNACHT GEBEURDE

Donald Trump vraagt het Congres om enorme lening

De Amerikaanse president Donald Trump heeft het Congres gevraagd om een enorme lening van 4,9 miljard dollar om het land Puerto Rico weer een beetje op de been te helpen.

Orkaan Maria zorgde voor enorme schade op Puerto Rico. / ANP

Puerto Rico is een onafhankelijk gebied binnen de Verenigde Staten. Het land is vorige maand enorm beschadigd door orkaan Maria. Daarvoor ging het land al gebukt onder een schuldenlast van tientallen miljarden dollars. De lening die nu is aangevraagd door Trump is bedoeld om rekeningen te kunnen blijven betalen.

Weer brand in Epe

Er is opnieuw brand uitgebroken in het Gelderse Epe. Het is de vijfde keer in korte tijd dat er ergens brand is in de plaats, al raakte niemand gewond. Ditmaal ging het om een brand in een leegstaande woning.

Eerder deze week brak er een grote brand uit in een rijtjeshuis. De brand begon in een carport maar sloeg daarna over. Ook in een vrijstaande houten schuur in de plaats was brand. De politie meldde dinsdag dat het nog te vroeg is om te zeggen dat de branden iets met elkaar te maken hebben. Er wordt wel rekening gehouden met brandstichting. Daarom is de politie op zoek naar tips en getuigen van de branden.

Vrouw Harvey Weinstein verlaat hem

Actrice en modeontwerpster Georgina Chapman heeft haar echtgenoot, filmproducent Harvey Weinstein, verlaten. Dit laat zij weten in een verklaring aan het blad People. De twee stapten in 2007 in het huwelijksbootje en hebben twee kinderen.

Weinstein met zijn – nu nog vrouw – Georgina Chapman. / ANP

Weinstein wordt door meerdere vrouwen beschuldigd van seksuele intimidatie. De producent werd eerder ontslagen bij zijn eigen The Weinstein Company, nadat er een aanklacht tegen hem werd ingediend. Sindsdien klappen steeds meer actrices uit de school. Onder andere actrices Gwyneth Paltrow en Angelina Jolie meldden in het verleden door de filmmaker te zijn lastig gevallen.

„Mijn hart doet zeer voor al die vrouwen die enorme pijn hebben geleden vanwege deze onvergeeflijke daden. Ik heb ervoor gekozen mijn man te verlaten", schrijft de 41-jarige Chapman in de verklaring. De Britse mode-ontwerpster vraagt om met rust te worden gelaten. „Het zorgen voor mijn jonge kinderen is nu mijn eerste prioriteit en ik vraag de media mijn privacy te respecteren", zo eindigt de verklaring.

Weinstein was onder andere producent van grote films als Shakespeare in Love, Gangs of New York en Kill Bill: Vol. 3

WAT ER VANDAAG STAAT TE GEBEUREN

Nationale Coming Out Dag

Het is woensdag 11 oktober Nationale Coming Out Dag 2017. Gemeenten, ministeries en provincies laten woensdag de regenboogvlag wapperen. Op deze dag wordt jaarlijks aandacht besteed aan het moment dat homoseksuelen, biseksuelen of transgenders openlijk voor hun seksuele voorkeuren uitkomen. De dag wordt sinds 2009 gehouden en bestaat al sinds 1988 in de Verenigde Staten. Er wordt onder andere een Roze Avond gehouden in Almere.

Zoektocht naar vermiste Anne gaat verder

Het leger, de Mobiele Eenheid, het Rode Kruis, vrijwilligers en familie zoeken naar Anne Faber. / ANP

De zoektocht naar de vermiste Anne (25) uit Utrecht gaat woensdag weer verder. Het onderzoek in de woning van de verdachte die maandag werd opgepakt is dinsdag afgerond. De politie liet dinsdagavond bij Opsporing Verzocht weten dat er al 2.000 tips zijn binnengekomen. De politie zoekt tevens naar mensen met een dashboardcamera, die de avond van Anne’s verdwijning op de route die zij reed hebben gereden.

WAT ER VERDER IN HET NIEUWS IS

Bijstandsbeleid in 12 gemeenten niet in orde

Twaalf gemeenten hebben een te hoge drempel voor mensen die een bijstand willen aanvragen. Mensen van 27 jaar en ouder moeten daar eerst twee tot vier weken verplicht solliciteren voor zij een bijstandsuitkering mogen aanvragen.

Nationale ombudsman Reinier van Zutphen stelt woensdag na onderzoek dat mensen zo onvoldoende snel een aanvraag kunnen doen. Hij vindt dat alle gemeenten zich aan de wet moeten houden en volgens de wet mag dit niet. „Financieel kwetsbare mensen worden zo in een nog moeilijkere positie gebracht. Wie geen geld voor zichzelf of zijn gezin kan verdienen, moet snel aanspraak kunnen maken op de bijstand’’, aldus de ombudsman.

Zeker dertien doden bij gevangenisrel Mexico

Bij een rel in een gevangenis in Mexico zijn zeker dertien mensen om het leven gekomen. De veiligheidsdiensten moesten er aan te pas komen om de orde in de gevangenis te herstellen. Acht mensen zijn er ernstig aan toe.

In de penitentiaire inrichting in de noordoostelijke deelstaat Nuevo León brak een gevecht uit tussen rivaliserende bendes. Ook werden gevangenisbewaarders gegijzeld. Uiteindelijk waren zo’n 250 gedetineerden bij de rel betrokken.

Naast de onderlinge knokpartij zijn ook mensen om het leven gekomen door stevig ingrijpen van de ordediensten. Hoeveel dat er zijn is niet duidelijk, zegt een overheidsfunctionaris. Volgens hem was het politiegeweld nodig om erger te voorkomen.

Het weer

Het is bewolkt en er valt af en toe een regenbui. Later op de dag wordt het droger en in het zuiden schijnt af en toe zelfs de zon. Het wordt 17 tot 18 graden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.