Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 6 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Burgemeester Eberhard van der Laan overleden

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan is donderdagavond overleden. Dat heeft de gemeente vrijdag bekendgemaakt in een verklaring. Volgens zijn woordvoerder overleed Van der Laan „thuis in alle rust” op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker.

„Het gemeentebestuur en de medewerkers van de gemeente Amsterdam betreuren het verlies van een geliefde burgemeester en leven mee met zijn familie en andere naasten”, staat in de verklaring.

Ongeneeslijk ziek

In januari van dit jaar maakte Van der Laan bekend dat hij ongeneeslijk ziek was, maar dat hij zijn werk wel voortzette. Dat hield hij nog acht maanden vol. Op 18 september scheef hij wederom in een brief aan alle Amsterdammers dat hij zijn taken had neergelegd en meldde hij zich ziek bij de commissaris van de Koning, Johan Remkes.

Van der Laan was sinds 2010 burgemeester van Amsterdam. Het ambt beviel hem zo goed, dat hij vorig jaar tekende voor een tweede termijn. De burgemeester werd de afgelopen maanden overstelpt met steunbetuigingen uit de stad. Honderden mensen kwamen op 20 september bij elkaar bij zijn ambtswoning om hem te bedanken met een minutenlang applaus. Op 22 september kreeg hij uit handen van zijn collega’s van het stadsbestuur de Gouden Medaille van de stad. Dat is de hoogste onderscheiding van Amsterdam.

Van der Laan laat een echtgenote en vijf kinderen na.

Op Condoleance.nl is een condoleanceregister aangemaakt. De website stelt dat gedaan te hebben op verzoek van vele Amsterdammers en mensen elders in het land.

Eberhard Edzard van der Laan studeerde rechten aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en sloot de studie in 1983 cum laude af. Hij ging als advocaat aan de slag en was in 1992 medeoprichter van een eigen advocatenkantoor, Kennedy Van der Laan. In 1976 werd hij lid van de PvdA en in de jaren tachtig werkte hij als politiek assistent van de Amsterdamse wethouder Jan Schaefer. Tussen 1990 en 1998 zat hij voor de PvdA in de raad van Amsterdam. In 2008 werd hij de opvolger van Ella Vogelaar als minister voor Wonen, Wijken en Integratie.

Van der Laan. Foto: ANP.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Burgemeester Eberhard van der Laan overleden
Sluiten