Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Nieuws 27 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Biertje onder de les? Bij deze opleiding mag het

Een biertje onder lestijd. Dat klinkt voor velen ideaal. Er is echter sinds kort een opleiding waar het gewoon mag. Sterker nog, op de nieuwe MBO-opleiding bierbrouwen in Rotterdam is het nodig om af en toe een slokje te nemen, vooral onder schooltijd.

De opleiding wordt sinds kort aangeboden door Lentiz Onderwijsgroep. Het onderwijs is in september gestart en donderdag hadden de studenten hun eerste brouwdag.

Dieper dan brouwen

Initiatiefnemer vertelt tegenover de NOS dat je veel verschillende dingen op de opleiding leert: „Schoon en veilig werken bijvoorbeeld, maar ook biochemie en scheikunde.” Maar ook les in Nederlands, Engels en rekenen mogen niet ontbreken. “Als je dat niet kunt, kun je natuurlijk geen brouwerij runnen.”

In Nederland klinkt deze opleiding misschien nieuw en uniek, maar in België en Duitsland biedt men al langer ‘bierbrouweducatie’ aan. „Terwijl er in Nederland wel heel veel behoefte aan was", beweert Reuchlin. De initiatiefnemer vertelt dat Nederland vijf jaar geleden nog maar honderd kleine brouwerijen had en dat het er nu 500 zijn.

Biertje onder de les? Bij deze opleiding mag het
De bierbrouwerij van Heineken bij Den Bosch. / ANP

Vrouwen

Kette Troost is met 18 jaar de jongste bierbrouwer in spe. Tevens is ze een van de weinige vrouwelijke studentes aan de opleiding: van de 12 studenten zijn er slechts twee vrouw. Kette: „Ik denk dat bier toch altijd wordt geassocieerd met mannen, maar vrouwen vinden bier ook lekker hoor."

Op de opleiding leer je niet alleen hoe je aardig een biertje kan brouwen, vertelt Kette. „Alle studenten zitten al in de bierwereld en kunnen wel een biertje brouwen. De opleiding gaat wel veel dieper in op het brouwproces."

Dat wordt beaamd door Reuchlin, die zijn opleiding vergelijkt met de koksopleiding. „Iedereen kan eigenlijk wel koken, maar door je te specialiseren weet je meer over het proces en kun je smaken beter combineren. Dat geldt voor bierbrouwen net zo."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.