Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Lifestyle 27 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Joel Sartore fotografeerde meer dan 7000 diersoorten

Ooit gehoord van een kleine plompe lori? Of een Coquerels kroonsifaka? De Amerikaanse National Geographic-fotograaf Joel Sartore heeft ruim zevenduizend diersoorten voor zijn lens gehad, 7407 om precies te zijn. Joel Sartore fotografeert diersoorten die op het punt van uitsterven staan en door zijn foto’s laat hij zien wat we dreigen te verliezen.

Van een machtige olifant, blauweknobbelhokko, gouden stompneusaap, Maleise tijger, zwartstaartzilverzijdeaapje tot aan een koala met jonkies, Joel Sartore heeft de afgelopen jaren veel verschillende dieren zien langs komen. Hij fotografeert alle dieren tegen een witte of zwarte achtergrond. Zo krijgen de dieren evenveel aandacht.

Orang Oetans Foto: Joel Sartore/ National Geographic
Koala's. Foto: Joel Sartore/ National Geographic

Uitsterven bedreigd

Met zijn foto’s weet hij de ‘persoonlijkheid’ van de dieren vast te leggen. Maar het gaat niet alleen om de esthetiek, met zijn foto’s wil hij ook aandacht en bewustzijn creëren. Joel Sartore fotografeert diersoorten die op het punt van uitsterven staan, de foto’s moeten ons eraan herinneren wat we mogelijk dreigen te verliezen.

Joel is al 25 jaar aan het fotograferen, maar het fotograferen van wilde dieren brengt natuurlijk ook wat risico’s met zich mee. Tijdens zijn werk is hij vier keer achtervolgd door grizzlyberen en twee keer vond hij een cobra tussen zijn cameraspullen.

Maleise tijger. Foto: Joel Sartore/ National Geographic
Gouden stompneusaap. Foto: Joel Sartore/ National Geographic

Bewust van sterfelijkheid

In 2005 begon hij met zijn nieuwe fotoproject de Photo Ark. Zijn vrouw Kathy werd met borstkanker gediagnosticeerd, hij werd zich bewust van een bepaalde sterfelijkheid. Hij had zijn hele leven hard gewerkt, maar vroeg zichzelf af wat hij nou had bijgedragen aan de wereld „Ik was toen 42, en toen Kathy zich herstelde, bleef er nog een vraag achterover: hoe kan ik ervoor zorgen dat we voorkomen dat we de helft van alle speciale diersoorten niet gaan verliezen?,” schrijft hij op zijn website.

Ooit gehoord van een kleine plompe lori? Foto: Joel Sartore/ National Geographic
Ken jij de Coquerels kroonsifaka. Foto: Joel Sartore/ National Geographic

Joel Sartore doel is om voor zijn dood elk van de meer dan 12.000 diersoorten over de hele wereld te fotograferen. Zijn werk is te bewonderen zijn boek Photo Ark of in de indrukwekkende en gelijknamige tentoonstelling Photo Ark in de NatGeo Focus Gallery van het Museon in Den Haag. Ook is de komende drie weken, elke vrijdag de documentaire Photo Arc te zien op National Geographic om 22.00 uur.

Witte ruggier. Foto: Joel Sartore/ National Geographic
Floridapanter. Foto: Joel Sartore/ National Geographic

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.