Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Nieuws 27 okt 2017 / 18:45 uur

‘Spanje blijft enige gesprekspartner voor EU’

Donald Tusk ziet de door Catalonië uitgeroepen onafhankelijkheid als onrechtmatig. De EU-president zegt in een berichtje op Twitter. „Voor de EU verandert er niets. Spanje blijft onze enige gesprekspartner."

De voorzitter van de Europese raad spreekt wel de hoop uit dat een conflict als bij de verkiezingen ditmaal uitblijft. Tusk: „Ik hoop dat de Spaanse regering de voorkeur geeft aan de kracht van het argument, niet het argument van de macht." Tusk had de Catalaanse premier Carles Puigdemont al eerder opgeroepen om geen besluit aan te kondigen dat een dialoog met de regering in Madrid onmogelijk zou maken. Met de onafhankelijkheidsverklaring heeft Puigdemont dat dus toch gedaan.

Geen erkenning

Ook de voorzitter van het Europees Parlement, Antonio Tajani, is uitermate kritisch. Volgens hem zal niemand in de Europese Unie de onafhankelijkheidsverklaring erkennen. „De onafhankelijkheid waarvoor het Catalaanse parlement heeft gestemd is een schending van de rechtsstaat, de Spaanse grondwet en het autonomiestatuut van Catalonië.", vertelt Tajani. „Die maken deel uit van het juridische kader van de EU."

„Meer dan ooit is het noodzakelijk dat de legaliteit wordt hersteld als basis voor dialoog en om de vrijheden en rechten van alle Catalaanse burgers te garanderen", besluit de voorzitter van het Europees Parlement.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Spanje blijft enige gesprekspartner voor EU’
Sluiten