Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 30 okt 2017
Leestijd: 1 minuut

Anne Frank Stichting: Associatie met deportaties

De naam van Anne Frank koppelen aan de nieuwe hogesnelheidslijn van Duitsland. Het klinkt niet als een bijster goed plan, maar toch hebben de juryleden binnen de Deutsche Bahn de suggestie goedgekeurd als een van de 25 namen. En dus prijkt haar naam binnenkort mogelijk op een van de nieuwe treinen.

Veel pijn

De Anne Frank Stichting is hier op zijn zachtst gezegd niet blij mee. „Dit roept de associatie op met de deportaties in de Tweede Wereldoorlog. Het veroorzaakt veel pijn bij mensen die dit hebben meegemaakt”, vertelt directeur Ronald Leopold tegenover de NOS.

Toch zal de Deutsche Bahn niet direct bang moeten zijn voor juridische stappen. „We zien dagelijks allerlei uitingen en initiatieven met de naam van Anne Frank. Het valt voor ons niet te controleren. Wij willen juist kijken of de situatie de kans biedt om het levensverhaal van Anne Frank op een historisch betrouwbare manier over te brengen."

Het is overigens nog maar de vraag of de Deutsche Bahn zal besluiten om de naam van Anne Frank op een van haar treinen te zetten. Er is immers ook binnen Duitsland veel mensen tegen het kiezen voor de naam van Anne Frank. De DB was technisch gezien immers de vervoerder van de gedeporteerde Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lazio-stickers

Eerder deze maand was Anne Frank ook al in het nieuws, toen de beeltenis van haar werd gebruikt op door SS Lazio-fans verspreidde stickers. Daarop was te zien dat AS Roma-spelers een shirt droegen met de afbeelding van Anne Frank erop. Hierbij waren anti-semitische leuzen gekalkt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.