Sanne van Rij
Sanne van Rij Geld & carrière 30 okt 2017 / 14:25 uur

Succes omarmen? Boost je EQ, niet je IQ

Er werd lang gedacht dat een hoog IQ dé sleutel tot succes is, tot bleek dat mensen met een gemiddeld IQ vaak succesvoller zijn dan de groep met een hoger IQ. Dat kan komen door je mate van emotionele intelligentie, ook wel EQ. Uit het boek ‘Emotional Intelligence: Why It Can Matter More Than IQ’ blijkt dat het niet uitmaakt hoe slim je bent – als je emotionele intelligentie niet op orde is, zal je zelden ver komen.

Manage die emoties

Dat schrijft Daniel Goleman in zijn boek over factoren die het succes van mensen bepalen. Wat emotionele intelligentie precies is? Volgens Psychology Today is het voornamelijk het vermogen om je eigen emoties te herkennen (en die van anderen), je emoties te gebruiken en om te zetten in (probleemoplossende) gedachtes en je emoties te ‘managen’: je zou je persoonlijke gevoelens kunnen controleren, maar ook een ander kunnen opvrolijken of kalmeren.

Knallen op de werkvloer

Emotionele intelligentie is in 1990 al ‘ontdekt’ door twee psychologen van Yale. Goleman gaat echter een stapje verder in zijn boek: hij schetst een direct verband tussen emotionele intelligentie en het succes van een bedrijf of werknemer. Zo zouden werknemers met een hoge mate van emotionele intelligentie zelfbewuster zijn, wat bijvoorbeeld helpt om deadlines te halen en collega’s te begrijpen. Kritiek ontvangen gaat ook een stuk beter: zo beschouw je feedback niet als beledigend.

Groeiende boom

Dr. Travis Berry doet veel onderzoek naar emotionele intelligentie en stelt dat je zelf een beetje aan die mate van emotionele intelligentie kunt werken: wanneer je nieuwe emotionele vaardigheden ontdekt, kan je er vaak ook mee ‘oefenen’. Je kan je alle lijntjes in je hersens dan ook een zien als een boom die kan groeien. Wanneer je maar vaak genoeg met emotionele vaardigheden bezig bent, zal er op een bepaald moment zoveel groei zijn dat je er niet meer over na hoeft te denken: dan wordt het vanzelfsprekend(er) om op een betere manier met je emoties om te gaan.

Benieuwd naar jouw emotionele intelligentie? Dan kan je deze test invullen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Succes omarmen? Boost je EQ, niet je IQ
Sluiten