Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 26 sep 2017 / 10:52 uur

Zussen zoeken na orkaan hun vader op vergeten eiland

Mandy Brouwer (27) speurt op internet alle beelden af van het door orkaan Maria verwoeste eiland Dominica in het Caribische Gebied, op zoek naar haar vader Wilco (53). „Ik blijf me maar voorhouden dat hij druk puin aan het ruimen is. Het is allemaal zo onwerkelijk.”

Volgens de laatste berichten is 90 procent van het tropische eiland Dominica verwoest nadat orkaan Maria een week geleden voorbij raasde. Een week die al een eeuwigheid duurt voor Mandy uit Utrecht en haar zus Nikki (24) uit Apeldoorn. Het communicatienetwerk ligt plat en de noodhulp voor het onafhankelijke land komt maar moeizaam op gang. „Via via via heb ik gehoord dat ze ongedeerd zijn. Alleen die ene zin.”

‘Alles is verwoest’

Deze hoopvolle zin kreeg ze van een universiteit in Florida die via een satelliettelefoon contact heeft gehad met de universiteit op Dominica waar de vrouw van haar vader werkt. De hele dag belt Mandy letterlijk de wereld over en struint ze het internet af op zoek naar meer informatie. Maar het eiland is geheel afgezonderd van de buitenwereld. Ze vindt alleen luchtbeelden van het verwoeste eiland waar een week geleden nog een prachtig regenwoud was waarin een van de laatste Caribische stammen leefde. „Alles is verwoest. Ook alle bananenplantages waar de mensen hoofdzakelijk van rondkomen. Ik leg beelden van Google Maps naast de luchtfoto’s om wat aanknopingspunten te kunnen vinden. Als de mensen willen gaan heropbouwen, waarmee dan?”

Nikki en Mandy Brouwer
Nikki en Mandy Brouwer

Ook het huis van haar vader waar hij na 10 jaar bouwen vorig jaar na zijn bruiloft met een Dominicaanse introk heeft ze gezien. „Het hele bovenste gedeelte is weg. Ik weet niet of ze daar nog kunnen wonen. Ze hebben nu al een week geen elektriciteit en geen stromend water. Ik heb geen idee hoe ze nu leven. Het is moeilijk dat ik niets van hem weet. Ik slaap er niet van. Zoek de hele dag online naar informatie. Ben moe. Ik krijg paniekaanvallen als de batterij van mijn telefoon op is: wat als hij straks belt?”

‘We zijn verliefd op het eiland’

Haar vader woont in het noorden in Portsmouth, de tweede stad van het eiland, waar het oog van de orkaan overheen is geraasd. Mandy weet precies hoe het eruit zag. Ze komt er al jaren. „Het was zo prachtig. 11 jaar geleden besloten we er als gezin heen te gaan na een vakantie van drie weken. We werden verliefd op het eiland, de cultuur, de mensen, de ongereptheid. De schoonheid van het regenwoud. Mijn vader kon een stukje grond met vervallen huisjes kopen. We hebben het café in Rheden, ons huis en zijn staal- en constructiebedrijf verkocht. Na ruim een jaar ben ik met mijn zusje en moeder weer naar Nederland gegaan, vooral vanwege onze school.”

Mandy is afgelopen Kerstmis nog op bezoek geweest bij hun vader. Ze maakt zich grote zorgen over met name de situatie in het noorden. „Ik heb zojuist contact weten te leggen met een Nederlander in het zuiden en hij zegt dat de situatie steeds grimmiger wordt. Mensen hebben geen eten en drinken en er vinden daar steeds meer plunderingen plaats. Hoe moet het dan wel niet zijn in het hardst getroffen noorden? Iedereen weet inmiddels van de situatie in Sint-Maarten, maar het kwetsbare Dominica wordt vergeten.”

Noodhulp maar moeizaam

De noodhulp die er is geweest, is een Nederlands marineschip die op weg was naar Sint-Maarten. „De Zr. Ms. Zeeland heeft een tussenstop gemaakt op Dominica. Ze hebben een vrouw geholpen die moest bevallen en wat andere gewonden verpleegd en geëvacueerd. Daarna hebben ze wat drinkwater achtergelaten en zijn ze weer verder gevaren naar Sint-Maarten.”

Mandy en Nikki zijn een crowdfundingactie gestart op de website www.doneeractie.nl om de mensen op Dominica te helpen: HELP! Dominica mag niet worden vergeten. Een plan van aanpak komt er als er weer gedacht kan worden aan wederopbouw. „Maar het komt in ieder geval terecht bij de mensen die het geld het beste kunnen gebruiken. We willen helpen om iets duurzaams op te bouwen. Mijn vader komt uit de staal- en constructiebouw. Hij kan straks goed helpen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zussen zoeken na orkaan hun vader op vergeten eiland
Sluiten