Els Anker
Els Anker Nieuws 23 sep 2017 / 07:20 uur

Zorgen om biertje bij de kapper

Een biertje bij de kapper, wijn bij de boekhandel of een glas Champagne bij aanschaf van een bruidsjurk: de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) pleit ervoor om de Drank- en Horecawet te verruimen. Gemeenten en ondernemers zijn enthousiast, maar gezondheidsorganisaties maken zich ernstige zorgen.

Dat schrijft De Volkskrant. De lobby van de VNG is bedoeld om gemeenten zelf te laten beslissen welke winkels – buiten slijters, horeca en supermarkten – alcohol mogen verkopen of schenken. Volgens de huidige Drank- en horecawet (DHW) mag een kaasboer geen wijntje schenken bij een kaasproeverij, en andersom mag een wijnboer geen kaasje verkopen. Veel te strikt, vindt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en bovendien niet meer van deze tijd.

Levendige binnensteden

De VNG deed onlangs een halfjaarlijkse proef in een aantal winkels en horecagelegenheden. In 36 gemeenten werden de strikte regels voor detailhandel en horeca losgelaten. Ondernemers zagen hun omzet toenemen en binnensteden werden levendiger. Volgens het eindrapport ontstonden er geen negatieve effecten op de volksgezondheid, openbare orde en veiligheid.

Het enthousiasme voor ‘blurring’, zoals het vermengen van horeca en detailhandel heet, is groot onder gemeenten en ondernemers, maar gezondheidsorganisaties en verslavingsexperts zijn kritisch. Zij pleiten juist voor een vermindering van verkooppunten en plaatsen waar alcohol wordt geschonken.

Winkelend publiek doet inkopen in de Bijenkorf in Amsterdam. Foto: ANP / Koen van Weel
Winkelend publiek doet inkopen in de Bijenkorf in Amsterdam. Foto: ANP / Koen van Weel

Gezondheidsrisico’s

De gezondheidsrisico’s van alcoholconsumptie zijn fors. Met name het risico op tal van vormen van kanker wordt verhoogd, al vanaf de consumptie van een glas per dag. Jaap Seidell, voedingshoogleraar aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, noemt het een ‘slecht signaal’.

„Deze maatregel drijft de consumptie op, terwijl we al zo’n groot alcoholprobleem hebben. Al het onderzoek toont aan: minder drinken krijg je alleen voor elkaar als alcohol minder goed verkrijgbaar is. Deze lobby is in tegenspraak met alles wat we weten over de invloed van alcohol op onze gezondheid”, aldus Seidell tegen de krant.

Het nieuwe kabinet moet uiteindelijk met een voorstel komen hoe de nieuwe Drank- en Horecawet eruit komt te zien.

Wat vind jij? Is het verruimen van de Drank- en Horecawet een goede zaak of juist niet? Praat mee via de Facebookpagina van Metro of laat een reactie achter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zorgen om biertje bij de kapper
Sluiten