Els Anker
Els Anker Nieuws 23 sep 2017 / 10:13 uur

‘Positie promovendi verder verslechterd’

Veertien procent van de promovendi krijgt te weinig tijd voor zijn onderzoek of moet genoegen nemen met een deeltijdcontract. Dat blijkt uit de Monitor Arbeidsvoorwaarden Promovendi 2016, die het Promovendi Netwerk Nederland (PNN) zaterdag presenteert. „Er moet meer in minder tijd, tegen slechtere arbeidsvoorwaarden dan in het verleden”, aldus de organisatie.

Binnen universiteiten spelen promovendi een belangrijke rol. Ze doen -onder begeleiding van een hoogleraar- wetenschappelijk onderzoek en geven (in veel gevallen) onderwijs. Promoveren is een soort startkwalificatie voor een beginnend wetenschapper: je behaalt een doctorsgraad en laat zien dat je in staat bent om kwalitatief en zelfstandig onderzoek te doen.

Eigen rekening

Het PNN nam bijna vijftienhonderd vacatures voor promovendi onder de loep. De organisatie keek daarbij naar de gestelde tijd van het proefschrift, de hoeveelheid onderwijs die promovendi moesten geven en hoeveel dagen zij in de week kregen betaald. Onderzoekers ontdekten dat de aanstellingen van promovendi het afgelopen jaar aanzienlijk zijn verslechterd.

Een promotietraject duurt doorgaans 4 jaar (voltijd). Uit het rapport blijkt echter dat slechts een kwart van de promotieonderzoeken binnen deze tijd wordt afgerond. Contracten worden korter en parttime werken wordt verplicht gesteld.

Contracten voor promovendi worden korter en parttime werken wordt verplicht gesteld. Foto: ANP
Contracten voor promovendi worden korter en parttime werken wordt verplicht gesteld. Foto: ANP

Parttime

Het percentage ‘dubieuze’ aanstellingen, dat zijn contracten korter dan vier jaar of verplicht parttime, is toegenomen ten opzichte van 2015, van 10,1 procent naar 14,2 procent.

Een op de zeven promovendi krijgt een ondermaats contract aangeboden, waarbij overwerk of doorwerken in eigen tijd onvermijdelijk wordt om de promotie af te ronden. „In toenemende mate wordt een beroep gedaan op promovendi om in hun eigen tijd aan hun onderzoek te werken, wanneer het proefschrift nog (lang) niet is afgerond", aldus de onderzoekers.

Teleurgesteld

PNN zegt in het afgelopen jaar in toenemende mate verontrustende berichten te hebben ontvangen vanuit promovendi. De organisatie is teleurgesteld over de verslechtering, vooral omdat er door verschillende partijen verbetering was beloofd.

„We hebben het afgelopen jaar met allerlei partijen gesproken, en iedereen wilde de situatie verbeteren”, zegt PNN-voorzitter Rolf van Wegberg. „Het is teleurstellend om te merken dat er van deze beloofde verbeteringen weinig valt terug te zien. We hopen dat we, samen met de universiteiten, nu wel een trendbreuk kunnen realiseren: de praktijk van promoveren in de WW kan echt niet."

Transparantie

Het PNN pleit voor meer transparantie in vacatureteksten. Ook wil de organisatie dat universiteiten een vierjarig fulltime contract als standaard hanteren bij het aanstellen van promovendi. Begeleiders en promovendi moeten er samen voor zorgen dat het proefschrift binnen het arbeidscontract kan worden afgerond.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Positie promovendi verder verslechterd’
Sluiten