Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Nieuws 26 sep 2017 / 20:27 uur

Vrouwen in Saudi-Arabië mogen binnenkort rijden

Saudi-Arabië gaat een voor het Arabische land revolutionaire verandering doorvoeren. De koning heeft een decreet ondertekend dat ervoor moet zorgen dat ook vrouwen hun rijbewijs mogen halen. De nieuwe regel moet per juni 2018 ingaan.

Daarmee hoopt het land zijn banden met andere landen weer wat te verbeteren. Saudi-Arabië kreeg veel kritiek te verwerken voor het beleid, temeer omdat het het enige land in de wereld is waar vrouwen praktisch gezien niet achter het stuur kunnen zitten.

Wel rijden, geen rijbewijs

Technisch gezien is het niet verboden voor vrouwen in Saudi-Arabië om te rijden. Vrouwen hebben echter niet de mogelijkheid om een rijbewijs te halen en zitten daarom ‘gevangen’ als er geen man voorhanden is die bereid is om te rijden. In 2011 kropen al zo’n 40 Saudische vrouwen achter het stuur om te protesteren tegen de regeling.

In voorgaande jaren konden vrouwen achter het stuur op hevige kritiek rekenen. De mogelijkheid om te rijden zou namelijk tot losbandigheid bij vrouwen leiden. Een prominente geestelijke beweerde in 2013 nog dat rijden bij vrouwen schade zou kunnen aanrichten aan de eierstokken.

Economie

De weerstand is echter steeds kleiner geworden, terwijl de vrouwenbeweging juist aan macht heeft gewonnen en steeds meer Saudi’s – ook mannelijke – zich hebben uitgesproken vóór een maatschappij mogen waarin ook vrouwen een auto mogen besturen.

Saudi-Arabië is de grootste olieleverancier ter wereld en is daarom hard geraakt door de dalende olieprijzen. De Saudische regering lijkt zich dan ook met de nieuwe maatregel te realiseren dat vrouwen ook een economische bijdrage kunnen leveren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vrouwen in Saudi-Arabië mogen binnenkort rijden
Sluiten