Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Nieuws 3 sep 2017 / 18:15 uur

Vijf vragen over de dreiging van Noord-Korea

Noord-Korea heeft naar eigen zeggen zondag succesvol een nucleaire proef uitgevoerd. Met de test van een waterstofbom veroorzaakte het totalitaire land een aardbeving met kracht 6,3 op de schaal van Richter. Waarom doet Noord-Korea wat het doet en wat is de oplossing? Vijf vragen.

Waarom loopt het conflict nu uit de hand?

Noord-Korea heeft de laatste tijd grote stappen gezet in zijn nucleaire programma en veel proeven gedaan om de kracht van zijn nucleaire arsenaal te testen. Naast de raketproef van zondag vuurde het land een aantal dagen geleden al een raket in de Grote Oceaan, ongeveer 1200 kilometer van het Japanse eiland Hokkaido. In de video hieronder is te zien hoe iemand in Japan om zes uur ‘s ochtends door het luchtalarm wakker gemaakt wordt. Beide proeven zijn veroordeeld door onder meer de VS, Zuid-Korea en zelfs China, dat de enige officiële bondgenoot van Noord-Korea is.

Being Rudely Awoken by a North Korean Missile

This morning at 6AM, I was rudely awoken by the sound of an air raid siren and my phone going berserk. A North Korean missile flew over Japan around 50km from the place I was staying in Aomori (far north) and it triggered an air raid silen, an alarm on my phone and EVEN the TV – which switched itself on automatically to play breaking news – with them all going off at once. Having woken up suddenly, feeling thoroughly disorientated, for a few minutes I thought it was the end of the world – but I was mostly just angry to have been woken up.

Gepostet von Abroad in Japan am Dienstag, 29. August 2017

Hoe groot is de dreiging?

Tot voor kort kon Noord-Korea met zijn wapens de Verenigde Staten niet bereiken. Het communistische land was alleen in staat dichtbijgelegen staten te raken, zoals Zuid-Korea en Japan. Dat namen de VS ook serieus, maar het was toch een geruststellende gedachte dat de VS in ieder geval direct buiten schot bleef. Sinds kort heeft Noord-Korea echter ook intercontinentale raketten die delen van Noord-Amerika kunnen bereiken. Daarmee kan het land dus ook druk zetten en direct terugslaan als Amerika het eerste schot lost. Bovendien maakt Noord-Korea gebruik van zogenaamde waterstofbommen. Dat zijn bijzonder destructieve bommen, die gemiddeld ongeveer 500 keer krachtiger zijn dan de bommen op Hiroshima en Nagasaki uit 1945.

Waarom vuurt Noord-Korea de raketten niet op landen?

Ondanks de nucleaire kracht van Noord-Korea heeft het land nog geen raketten op zijn vijanden gevuurd. Waarschijnlijk is het regime van de staat bang dat bij een eventuele aanval meteen een reactie komt, waardoor zowel het aangevallen land als Noord-Korea vernietigd worden. Deze theorie heet Mutual Assured Destruction, oftewel gegarandeerde wederzijdse vernietiging. Iets dergelijks zagen we al in de Koude Oorlog, toen de Russen en de Amerikanen in een nucleaire wapenwedloop zaten. De wapens fungeren dus voorlopig vooral als een bijzonder destructief afschrikkingsmiddel: wie Noord-Korea aanvalt, zal zelf ook vernietigd worden.

Kim-Jong Un Donald Trump
Kim Jong-Un en Donald Trump, de leiders van Noord-Korea en de VS.

Hoe kan de situatie opgelost worden?

President Donald Trump van Amerika heeft al meerdere keren met dreigende taal gesproken, maar alle partijen lijken het meest gebaat bij een diplomatieke oplossing. Een aanval roept namelijk niet alleen een tegenreactie op: ook de burgerslachtoffers zullen talrijk zijn. En niet alleen in Noord-Korea, want nucleaire wapens die landen in de communistische staat richten ook schade aan in Japan en Zuid-Korea. Bovendien kan Trump met een aanval de woede van China en Rusland op de hals halen, wat een derde wereldoorlog zou kunnen ontketenen.

En hoe zit het met Nederland?

De dreiging voor Nederland lijkt vrij klein. Hoewel de raketten van Kim Jong-Un Europa ook kunnen bereiken, lijkt de Noord-Koreaanse leider zich vooral te focussen op de VS, Zuid-Korea en Japan. Zodra Noord-Korea een raket vuurt op een NAVO-lid, zoals de VS, gaat wel NAVO-artikel 5 in. Dat artikel benadrukt dat een aanval op een van de leden een aanval op alle landen binnen de organisatie is. Dan is dus ook Nederland officieel in oorlog met Kim Jong-Un en de zijnen. Zelfs dat is echter geen garantie op een directe aanval. Zuid-Korea en Noord-Korea zijn immers al tientallen jaren officieel in oorlog met elkaar, terwijl de bom op Nagasaki de laatste keer was dat een land een groot kernwapen gebruikte op een ander land.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vijf vragen over de dreiging van Noord-Korea
Sluiten