Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Nieuws 26 sep 2017 / 18:30 uur

Tweede Kamer akkoord: eigen risico niet omhoog

Het eigen risico blijft ook volgend jaar staan op 385 euro. Dat heeft de Tweede Kamer vandaag besloten. Een ruime meerderheid stemde voor, alleen het drie zetels tellende Denk was tegen. Het voorstel moet wel nog door de Eerste Kamer heen. Die stemt later vandaag.

Door de maatregel moet de zorgpremie wel omhoog. Volgend jaar gaat iedereen gemiddeld een tientje meer aan premie betalen. Daar waren veel partijen, voornamelijk linkse, het niet mee eens. De oppositie kwam maandag zelfs nog met drie alternatieve maatregelen, waardoor zowel de premie als het eigen risico hetzelfde kon blijven. Het aanstaande kabinet vond het voor dergelijke ingrijpende veranderingen echter te kort dag.

Eerder was er nog sprake van dat het eigen risico zou stijgen van 385 naar 400 euro. Dat stuitte echter op veel weerstand en minister Edith Schippers besloot de formerende partijen tegemoet te komen met een spoedwet.

DSW

Eerder maakte zorgverzekeraar DSW bekend dat zijn zorgpremie niet omhooggaat. Sterker nog, zowel de zorgpremie als het eigen risico gaat bij de Schiedammers omlaag. VVD-kamerlid Arno Rutte, die het woord voerde namens alle formerende partijen, zei dat hij daar „alleen maar blij” om kan zijn.

Overigens is het uniek dat zowel de Tweede als de Eerste Kamer op dezelfde dag stemmen over een wetsvoorstel. De laatste keer dat dat gebeurde was meer dan 100 jaar geleden, bij de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog.

Reageer op artikel:
Tweede Kamer akkoord: eigen risico niet omhoog
Sluiten