Rosan de Vos
Rosan de Vos Nieuws 15 sep 2017 / 16:33 uur

Tunesië: vrouwen mogen trouwen met niet-moslims

Vanaf morgen mogen moslimvrouwen in Tunesië trouwen met niet-moslims. Dit is een nieuwe stap voorwaarts richting de rechten van de vrouw in Tunesië. Opmerkelijk, maar heel erg mooi. Hiermee past Tunesië de sharia aan, het islamitische recht dat zich baseert op onder andere de Koran. Voor moslimmannen was het huwen met niet-moslimvrouwen wel altijd toegestaan.

Vechten voor vrouwenrechten

De woordvoerder van president Béji Caïd Essebsi heeft dit donderdag meegedeeld. Een maand geleden, tijdens ‘het feest van de vrouw’, had Essebsi gevraagd de wet uit 1973 te schrappen, waarbij gemengde huwelijken verboden zijn. Nu is er dus ook daadwerkelijk actie ondernomen.

„Er zijn vrouwenorganisaties die al 20 jaar vechten voor gelijke vrouwenrechten op elk gebied, maar het is president Beji Caid Essebsi geweest die het initiatief heeft genomen en de regering deze stap heeft aanbevolen”, zegt arabist en jurist Laila al-Zwaini tegen de NOS.

Deze nieuwe wet gaat waarschijnlijk tot een maatschappelijk debat leiden. „Maar dit initiatief is ontzettend moedig en symbolisch heel belangrijk”, aldus Laila.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tunesië: vrouwen mogen trouwen met niet-moslims
Sluiten