Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 18 sep 2017

Prinsjesdag? ‘Dat is een wassen neus’

Die Prinsjesdag van dinsdag vinden we maar niets. Maar de hoedjes? Graag!

Prinsjesdag met een Miljoenennota die is opgesteld door een demissionair kabinet, dat vinden wij Nederlanders maar niks. Twee derde van duizend mensen die meewerkten aan een onderzoek, noemt Prinsjesdag 2017 een wassen neus. Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking (56 procent) vindt dat deze belangrijke parlementaire dag niet op de derde dinsdag van september zou moeten worden gehouden, maar uitgesteld tot de al maanden durende kabinetsformatie is afgerond.

Geen afstel maar uitstel

HR-dienstverlener Raet verrichtte het onderzoek en maakt vandaag de uitkomsten bekend. Een daarvan is dus dat Prinsjesdag moet worden uitgesteld, maar afstel gaat Nederlanders te ver. 65 procent ziet Prinsjesdag namelijk als een waardevolle Nederlandse traditie. Met name onder ouderen (84 procent) is de traditie populair.

Prinsjesdag? ‘Dat is een wassen neus’
Minister Jeroen Dijsselbloem waakt over het koffertje met de Miljoenennota. / Evert-Jan Daniëls | ANP

Waar Nederlanders dinsdag naar uitkijken, wordt bepaald door geslacht, inkomen en generatie. Wie boven modaal verdient, verheugt zich op dat waar het op Prinsjesdag om draait: wat staat er allemaal in de begroting voor 2018, de Miljoenennota? Vraag je alleen aan vrouwen waar zijn naar uit kijken, dan is één antwoord veel te horen: koningin Máxima.

Benieuwd naar alle hoedjes

En jongeren dan? Misschien verrassend, maar de groep 25- tot 34-jarigen is vooral benieuwd naar alle hoedjes van politici. Niet alleen de hoedjes van de Kamerleden en ministers overigens, maar ook die van het publiek dat langs de weg in Den Haag staat om een glimp van de koning en de koningin op te vangen.

„Er is altijd veel te doen om Prinsjesdag”, stelt Joke van der Velpen, kennismanager bij Raet. „De afgelopen jaren ging het vooral over uitgelekte maatregelen, dit jaar is er veel aandacht voor het demissionaire kabinet. Ondanks alle commotie zien we dat Prinsjesdag voor de Nederlandse bevolking toch een waardevolle traditie is.”

Prinsjesdag? ‘Dat is een wassen neus’
Hoedjes zien op Prinsjesdag. Hier zie je Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren. / Remko de Waal | ANP

Begrijpelijke taal

Van der Velpen vindt dat – om het inhoudelijke deel van Prinsjesdag aantrekkelijker te maken – belangrijke maatregelen begrijpelijk moeten zijn. „Daarom focussen wij (zie kader) ons op het doorrekenen van de plannen. Zo weten Nederlanders na morgen welke impact de kabinetsplannen voor 2018 hebben op hun financiële situatie. En wat de maatregelen dus betekenen voor je portemonnee.”

Je salaris uitrekenen

Dat Raet het onderzoek verrichtte, is om Nederlanders er op te wijzen dat je zelf je nettoloon 2018 kunt uitrekenen. Raet verwerkt direct na de Troonrede alle kabinetsmaatregelen. Dinsdag aan het einde van de dag kun je op de Raetsite en Raet Netto Appa zien welk effect de Miljoenennota op jouw salaris heeft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Prinsjesdag? ‘Dat is een wassen neus’
Sluiten