Constance van Amstel
Constance van Amstel Entertainment 18 sep 2017

Actrice Britt Scholte geraakt door heftigheid pesten

Goede Tijden Slechte Tijden-actrice en YouTuber Britt Scholte (20) zet zich vanaf vandaag samen met Cartoon Network in tegen pesten. Aan Metro vertelt ze dat met name de aanhoudendheid van pesten haar raakt.

Wat was de voornaamste reden om mee te doen?

Een van de redenen was dat ik in de tijd dat ik in de serie Brugklas speelde op NPO Zapp, nu zo’n vijf jaar geleden, weleens berichtjes kreeg van kinderen die schreven dat ze op het punt stonden zichzelf van het leven te beroven omdat ze het gepest worden niet meer aankonden. Ik voelde me toen zo machteloos, want wat kon ik zeggen? Ik was nog zo jong en elke situatie is weer anders. Ik ben heel dankbaar dat ik nu dankzij mijn bereik kan helpen om mensen bewust te maken van wat pesten kan doen.

Heb je zelf weleens met pesten te maken gehad?

Nee, gelukkig niet. Wel heb ik te maken met negatieve reacties op mijn YouTube-video’s. Maar het grote verschil tussen de haatreacties die ik krijg en het pesten waar veel kinderen mee te maken hebben, is dat zij hun pesters vaak ook echt kennen. Ze moeten ze iedere dag weer onder ogen komen op school. Toen ik me dat realiseerde, dacht ik meteen: who, als zo’n haatreactie van een onbekende mij al raakt, wat doen opmerkingen van iemand die je kent dan wel niet met iemand?

Hoe ga je zelf om met vervelende reacties?

Ik verwijder ze niet en reageer er ook niet op. Ik heb gelukkig ook heel veel lieve fans, die voor me opkomen na zo’n negatieve reactie. Al jeuken mijn vingers soms wel om zelf ook iets te schrijven. Maar liever geef ik ze geen aandacht.

Voor Cartoon Network heb je een commercial gemaakt met verhalen van pestslachtoffers. Wat raakte je het meest?

Dat het nooit stopt. Na school of de voetbalclub gaat het pesten online gewoon door. Via Instagram of andere platformen. Ik denk dat kinderen vroeger thuiskwamen en bij papa en mama een veilige omgeving vonden. Die veiligheid is weg en dat raakt me ontzettend. Ik zie social media als een mooi medium, maar het kan ook als iets heel naars en gruwelijks gebruikt worden. Dat vind ik heel heftig.

Wat is volgens jou de oplossing tegen pesten?

Praten. Veel kinderen durven dat niet. Ik ken een verhaal van ouders die hun kind hadden zien veranderen, maar niet wisten wat die verandering teweegbracht. Bleek dat ze al drie jaar gepest werd. Als je erover praat met een leraar of je ouders, dan kun je samen zoeken naar een oplossing zodat je er niet meer alleen voor staat. Je hoeft je ook niet te schamen, want je hebt niks misdaan. Praten is misschien niet dé oplossing, maar wel het beste begin.

Meer informatie over de campagne van Cartoon Network vind je via buddy.cartoonnetwork.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Actrice Britt Scholte geraakt door heftigheid pesten
Sluiten