Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 18 sep 2017
Leestijd: 4 minuten

Dit moet je weten op maandagochtend 18 september

Wat er vannacht gebeurde

Emmy’s in het teken van Trump

In de nacht van zondag op maandag zijn de Emmy Awards uitgereikt. Gedurende de show, die geleid werd door Stephen Colbert, werd president Trump regelmatig op de hak genomen.

Het publiek – en dan met name Melissa McCarthy, die hem persifleerde in Saturday Night Live – stond perplex toen voormalig perschef Sean Spicer het podium betrad. Alec Baldwin viel in de prijzen voor zijn Trump-imitatie in SNL en Kate McKinnon kreeg een Emmy voor haar imitaties van Hillary Clinton en Kellyanne Conway.

De grote winnaars waren de series The Handmaid’s Tale (onder meer bekroond tot Beste Dramaserie), Big Little Lies, Atlanta en Veep. Julia Louis-Dreyfus won voor de zesde maal op rij een Emmy voor haar rol in comedyserie Veep en Elisabeth Moss won juist haar eerste Emmy na zes keer eerder genomineerd te zijn.

Amateurvoetballer gearresteerd op veld

In Velsen is zondag een amateurvoetballer gearresteerd, nadat hij een tegenspeler tegen het hoofd schopte.

De man, een speler van Badhoevedorp, werd tijdens de wedstrijd tegen VVH/Velserbroek direct aangehouden. De wedstrijd werd gestaakt.

De trainer van Badhoevedorp zegt dat de man in kwestie zal worden geroyeerd.

Nog meer in het nieuws

Hulpverleners verbijsterd door chaos Bangladesh

De half miljoen Rohingya-vluchtelingen, die vanuit Myanmar naar Bangladesh trekken, komen samen op slechts vier kilometer weg. Hulpverleners zijn verbijsterd door de enorme chaos.

Twee vluchtelingenkampen zijn versmolten tot een en dat kamp trekt nu over de heuvels, meldt de Volkskrant. „Het is angstaanjagend: de omvang, de schaal ervan, samengebald langs vier kilometer weg.”

Honderdduizenden Rohingya-moslims staken van Myanmar over naar Bangladesh uit angst voor het leger, dat ze met veel geweld aanpakte.

Prijsvechters steeds belangrijker

Prijsvechters worden steeds belangrijkers voor de Nederlandse consument. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat het percentage passagiers dat met goedkope maatschappijen vliegt sinds 2010 met 9 procent gestegen is.

De meeste budgetvluchten vanuit Nederland hebben Spanje als eindbestemming, met het traject Amsterdam-Barcelona als nummer 1 vliegroute. De op een na populairste route is Amsterdam-Dublin.

Op de vliegvelden van Rotterdam, Eindhoven, Maastricht en Eelde vliegen vrijwel enkel prijsvechters. Van de maatschappijen die vanaf Schiphol vliegen is 70 procent een prijsvechter.

Een vliegtuig van Ryanair. Foto: AFP

‘Nederlandse mariniers deden niets tegen plunderingen’

Nederlandse mariniers hebben plunderaars op Sint-Maarten niet aangepakt, zegt premier William Marlin in gesprek met het NRC.

De gemaakte afspraken over de veiligheid zouden niet naar behoren zijn nagekomen. Marlin spreekt over miscommunicatie tussen de militairen en de politie op Sint-Maarten: “Er was er niemand die de avondklok controleerde.”

De plunderingen op Sint-Maarten vonden plaats naar aanleiding van de schade die orkaan Irma met zich meebracht. Plunderaars, bewapend met kapmessen, trokken in groepen over het eiland.

Willem-Alexander kijkt vanuit legervliegtuig naar Sint-Maarten Foto: ANP

Cyprus verdient miljarden aan EU-paspoorten

Cyprus zou de afgelopen jaren miljarden hebben verdiend met het verkopen van EU-paspoorten aan de superrijken, zo blijkt uit documenten van The Guardian.

Via een omstreden visumprogramma zouden er sinds 2013 meer dan 400 paspoorten verstrekt zijn aan welgestelden uit Rusland en Oekraïne. Onder hen zijn de oprichter van de grootste bank van Oekraïne en een voormalig Russisch parlementslid.

EU-vlag in Malta Foto: AFP

Grote verschillen in zorgkosten gemeenten

De kosten die we maken aan zorgkosten, woonlasten en motorrijtuigen zijn flink afhankelijk van de plek waar we wonen. De verschillen tussen gemeenten zijn erg groot, zo blijkt uit een onderzoek van vijf seniorenorganisaties.

De verschillen tussen de gemeenten hebben juist effect op de ouderen. Van twaalf Nederlandse gemeenten werd er gekeken naar de maximale eigen bijdrage voor thuishulp. De verschillen liepen op tot wel 500 euro per jaar.

Ook de waterschapsbelasting, woonkosten en motorrijtuigenbelasting verschilt sterk per gemeente. Het grootst gemeten verschil is hier meer dan 300 euro per jaar.

Wat er vandaag staat te gebeuren

Orkaan Maria op weg naar Saba en Sint-Eustatius

Zoals verwacht is tropische storm Maria, die Saba en Sint-Eustatius zal raken, uitgegroeid tot een orkaan. Maria zal tijdens haar tocht over de Atlantische Oceaan naar verwachting uitgroeien tot een orkaan van de derde categorie.

Maandag zal Maria eilanden Dominica en Guadeloupe raken en dinsdag zal ze Saba en Sint-Eustatius bereiken. Sint-Maarten wordt waarschijnlijk niet direct geraakt, hoewel er op het eiland wel flink wat regen zal vallen.

Vanwege de enorme schade die Sint-Maarten heeft opgelopen door toedoen van Irma, zal de regenval voor veel meer overlast zorgen dan normaal gesproken. Het Rode Kruis liet weten dat in ieder geval 90 procent van de gebouwen op het eiland beschadigd is.

Week tegen het Pesten van start. Foto: ANP

Week tegen het Pesten van start

De Week tegen het Pesten gaat maandag van start, met als hoofdthema online pesten.

Met de campagne wil Stichting School & Veiligheid aandacht verkrijgen voor het voorkomen en aanpakken van pesten op school.

De jaarlijkse campagne is doelbewust van februari naar september verschoven, omdat het begin van het schooljaar volgens de stichting het moment is om te werken aan een gezellige en veilige groep.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.