Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 19 sep 2017 / 08:21 uur

Lerares Kim: Meer aandacht voor iedere leerling

Kim van Strien (29) uit Leiden is lerares Frans in het voortgezet onderwijs en valt in die functie onder het Ministerie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Als zij beheerder was van de schatkist dan zou dit haar troonrede zijn.

In het onderwijs werken mensen die dag in dag uit alles geven voor de leerlingen. Iedereen is gemotiveerd om het beste uit de kinderen te halen. Deze professionals zijn dagelijks bezig met het optimaliseren van hun onderwijs en hun eigen kunde. Het is mooi om te zien dat medewerkers genieten van hun werk met de leerlingen. Maar we kampen we met een steeds groter wordend lerarentekort. De werkdruk is ontzettend hoog, waardoor veel leraren met een burn out thuis komen te zitten of na een aantal jaar het onderwijs weer verlaten.

Geef ons vak terug

Daarnaast komt de autonomie van leraren steeds meer in het geding, het onderwijs zou erbij gebaat zijn als ze de zeggenschap over hun vak terugkrijgen. Leraren zijn steeds meer de uitvoerders van het beleid dat opgelegd wordt door de overheid en besturen. Er is te weinig tijd en ruimte om een goede invulling te kunnen geven aan de steeds complexer wordende opdracht die de maatschappij het onderwijs geeft.

Problemen die ik zie is dat sinds de invoering van passend onderwijs er ook in het voortgezet onderwijs meer leerlingen instromen met bijzondere onderwijsbehoeften. Dit vraagt een andere manier van lesgeven waarbij andere vaardigheden nodig zijn. Op veel scholen is hiervoor onvoldoende ondersteuning. Hierbij komt ook dat de klassen vaak erg vol zitten, waardoor er weinig aandacht is voor de individuele leerling. Dit is iets wat enorm aan mij vreet. Ik wil elk kind het beste onderwijs kunnen geven, maar dat is niet altijd mogelijk.

Worstelen met werkdruk

Daarnaast worstel ik regelmatig met de hoge werkdruk. Lesgeven is onwijs leuk, maar ook intensief. Na een dag voor de klas moeten er nog genoeg dingen gebeuren waardoor ik nooit echt klaar ben met werken. Om kwaliteit te kunnen bieden heb ik tijd en ruimte nodig om mijn leerlingen de lessen te geven waar zij recht op hebben.

Kwaliteit onderwijs gaat verloren

Onze regering zegt voor goed en zelfs excellent onderwijs te gaan. Maar in de praktijk merken we daar weinig van; het moet vooral zo goedkoop mogelijk. Dit zie je terug in de grote klassen en bezuinigingen op de ‘handen in de klas’. In combinatie met het lage salaris en de hoge werkdruk kan men zich voorstellen dat dit ten koste van de kwaliteit van het onderwijs gaat. Dit zou ik als ik beheerder van de schatkist direct aanpakken. Te beginnen met het salaris te verhogen in het primair onderwijs. Dit zou het beroep aantrekkelijker maken.

Onderwijs is de basis van onze samenleving. Wees zuinig op het onderwijs en al die mensen die met hart en ziel dit prachtige beroep uitoefenen.

Meer troonredens van millennials:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Lerares Kim: Meer aandacht voor iedere leerling
Sluiten