Merel Driessen
Merel Driessen Nieuws 12 sep 2017 / 10:15 uur

Huurder woont steeds kleiner en duurder

De nieuwe studenten in steden als Amsterdam en Utrecht kennen het probleem vast wel: de eindeloze zoektocht naar een studentenkamer. Niet alleen het aanbod is klein, maar de huurprijs is ook nog eens ontzettend hoog. En dat geldt niet alleen voor studenten, maar voor alle huurders. Ze wonen steeds kleiner en duurder.

Zevenhonderd euro voor dertig vierkante meter

18 euro betaal je gemiddeld per vierkante meter in onze hoofdstad. Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL) en de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) publiceren vandaag hun cijfers van de huurmarkt. Het blijkt dat de prijzen van huurwoningen in de vrije sector opnieuw zijn gestegen. Gemiddeld betalen huurders bij een verhuizing 6,9 procent meer per vierkante meter dan vorig jaar.

Na Amsterdam zijn Utrecht en Groningen de duurste steden van ons land. In Groningen moet je ruim 11 euro dokken per vierkante meter. En in Utrecht leg je zo’n 700 euro per maand neer voor een woning van slechts 30 vierkante meter.

In Friesland woon je het goedkoopst

Waar betaal je dan wel een normale prijs? Wil je echt goedkoop wonen, dan moet je verhuizen naar Friesland. Met 7,75 euro per vierkante meter is het de goedkoopste provincie om een woning te huren. En de prijs daalt alleen maar, want vorig jaar betaalde je er nog vijf cent meer per vierkante meter.

Friesland is natuurlijk best ver weg. Wil je toch in de randstad blijven wonen, verhuis dan naar Rotterdam of Den Haag. In Rotterdam betaal je net iets minder dan in Groningen. In Den Haag betaal je nog geen 11 euro per vierkante meter.

‘Scheefwoners’

Hoe kan het dan dat de huurprijzen zo blijven stijgen? Volgens VGM NL en NVM is er op dit moment sprake van een oververhitte markt in de huurwoningen. Door een goed economisch klimaat zijn huurders bereid om meer te betalen voor een steeds kleinere woning. Maar dit zorgt voor een groeiend aantal ‘scheefwoners’: „We kennen dit begrip uit de sociale huur, waar veel mensen met een te hoog inkomen in een goedkope corporatiewoning zitten. Maar ook de huidige vrije markt kent een snel groeiende groep bewoners die noodgedwongen in een te dure, en voor hun gezinssituatie vaak te kleine, huurwoning zitten”, aldus Eric Verwey, voorzitter van VGM NL. Daarnaast belemmert het de doorstroming van de huurmarkt doordat veel huurders vast zitten in hun woning. Belemmeringen zijn een te beperkt aanbod en te hoge huurprijzen.

De NVM en VGM NL willen dat het komende kabinet maatregelen neemt om de huurmarkt aan te pakken. Ger Jaarsma, voorzitter NVM: „Er moeten veel meer huurwoningen bij. Het is van groot belang dat de investeringen in de huurmarkt op gang komen.”

Reageer op artikel:
Huurder woont steeds kleiner en duurder
Sluiten