Jasper Kars
Jasper Kars Nieuws 11 sep 2017
Leestijd: 2 minuten

Finse agent: “Laat terroristen toe op onze scholen”

Een hoge pief van de Finse politie heeft zich heel wat op de schouders gehaald. De progressieve politieagent Jari Taponen suggereerde via Twitter dat vluchtelingen die sympathiseren met terrorisme op scholen moeten worden toegelaten, om ze zo een "lesje in tolerantie te geven".

Het normaal zo rustige en veilige Finland werd in augustus opgeschrikt door een terroristische aanslag in de stad Turku, waarbij twee vrouwen om het leven kwamen. De dader, Abderrahman Bouanane, was een 22-jarige Marokkaanse vluchteling met IS-sympathieën. Het was de eerste terroristische aanslag in het Noord-Europese land sinds de Tweede Wereldoorlog.

https://twitter.com/NewsIntel_net/status/898552932647526401

De uitspraken werden gedaan naar aanleiding van de publieke discussie die was ontstaan in Finland. Een Finse vrouw, Janne Lehtinen, liet via Twitter weten blij te zijn dat Bouanane geen kans had om nog een aanslag te plegen op andere plekken zoals een school. Dit was volgens bronnen wel zijn plan.

Op die tweet reageerde de politieagent dat hij vindt dat "mensen, oud en jong, gemotiveerd moeten worden om op school te blijven." Hier op vroeg een andere boze twitteraar Taponen: ,,Als een agent support jij dus het feit dat terroristen op de scholen van onze kinderen zitten?" Waarop de progressieve Finse agent antwoordde: ,,Zelfs terroristen kunnen profiteren van goed onderwijs! Het zou zelfs hun visie kunnen verbreden en hun tolerantie vergroten." Deze comments kwamen agent Taponen op veel (online) kritiek te staan.

Finse agent: "Laat terroristen toe op onze scholen"
Het Twitter-gesprek tussen boze Finnen en de progressieve agent.

Tolerant land

Hoewel het idee van Taponen, zeker vanuit rechtse hoek, veel commentaar opleverde passen zijn opvattingen best goed bij de algemene opvatting van het sociaal progressieve Finland. Hier geloven veel mensen dat re-integratie van misdadigers en terroristen een juiste manier is om mensen zo weer veilig in de maatschappij terug te laten keren.

Vorige week werd bekend dat Finse overheidsmedewerkers opties aan het verkennen waren om "teruggekeerde ISIS jihadisten een woning en sociale voorzieningen te bieden". Vergelding is volgens vele Finnen niet de manier om dit soort problemen op de lange termijn aan te pakken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.