Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 19 sep 2017 / 13:04 uur

Duikboot WO1 gevonden; mogelijk lichamen aan boord

In het Belgische deel van de Noordzee is het wrak gevonden van een Duitse duikboot uit de Eerste Wereldoorlog. Het wrak, dat voor de kust van Oostende ligt, is nog bijna intact. Het zou het best bewaarde exemplaar zijn van de elf gezonken duikboten in de Belgische wateren.

Het is niet duidelijk om welke duikboot het precies gaat, maar waarschijnlijk is het een Duitse boot van het type UB-|| die deel uitmaakte van de Duitse Flandern Flotille. Wetenschappers gaan er vanuit dat alle 23 overleden bemanningsleden nog aan boord zijn, meldt VRT. „In zo’n duikboot zaten standaard 22 bemanningsleden en een commandant. De duikboot is in zo’n goede staat dat we ervan uitgaan dat al die lichamen nog aan boord zijn”, zei de West-Vlaamse gouverneur Decaluwé.

Locatie

De exacte locatie van het wrak wordt niet vrijgegeven, omdat men niet wil dat avonturiers het wrak beschadigen of plunderen. Wel is bekendgemaakt dat het op een diepte van 30 meter ligt en is gevonden door een amateurduiker die al jarenlang in de Noordzee naar gezonken onderzeeërs duikt. De boot is 27 meter lang en zes meter breed. Hij is in goede staat maar er zijn wel beschadigingen over het hele wrak te zien.

Contactmijn

Wetenschappers kunnen bijna met zekerheid zeggen dat er een contactmijn aan de bovenzijde van de duikboot ontploft is. Men denkt dat de duikboot op een mijn is gevaren die onder het wateroppervlak aan een kabel dreef. De kabel bleef mogelijk achter de diepteroeren van de duikboot steken waardoor de mijn aan de bovenkant van de boot tot ontploffing kwam.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Duikboot WO1 gevonden; mogelijk lichamen aan boord
Sluiten