Jasper Kars
Jasper Kars Nieuws 19 sep 2017
Leestijd: 4 minuten

De strijd van een burgemeester als voorbeeld

De Amsterdamse burgervader Eberhard Van der Laan maakte maandag bekend dat hij noodgedwongen moet stoppen met het burgemeesterschap. De burgemeester lijdt al enige tijd aan longkanker en op dit moment is het voor hem niet meer mogelijk om zijn ambt te vervullen. Tot maandag, toen Van der Laan bekendmaakte definitief te moeten stoppen, werkte hij als zieke burgemeester gewoon door. Hoe zijn strijd een voorbeeld werd voor velen.

Symbool voor strijd

De moedige Van der Laan groeide in de afgelopen maanden uit tot een symbool voor de strijd tegen kanker. Door verder te gaan met zijn zware baan, die van burgervader van de grootste stad van Nederland, oogstte hij veel bewondering.

„Verantwoordelijkheid is toch wel mijn bijnaam. Ik denk dat de overmaat aan verantwoordelijkheidsgevoel mij met de paplepel is ingegoten”, zo antwoordde hij op de vraag of hij niet had moeten stoppen toen hij de ernstige diagnose longkanker kreeg, tijdens een emotionele uitzending van Zomergasten.

Anne Marie van Veen uit Zwolle is zelf ook een bekendere longkankerpatiënte, ze klaagde vorig jaar de tabaksindustrie aan en strijdt al vier jaar tegen de ziekte. „Ik vind het fantastisch dat Van der Laan doorging met werken, heel goed dat een kankerpatiënt vol kan meedraaien in de maatschappij. Zolang het mogelijk is en het kan naast de behandeling. Want dat is voor iedereen verschillend.”

De strijd van een burgemeester als voorbeeld
De Zwolse longkankerpatiënte Anne Marie van Veen (Foto: Still)

Niet in angst leven

Eerder al, in 2013, werd er bij de strijdbare burgemeester prostaatkanker geconstateerd. De behandeling was succesvol en tot januari 2017 kan de burgemeester fulltime verder met zijn zo geliefde ambt. Toch leefde Van der Laan, zoals veel kankerpatiënten, met de grote angst dat de ziekte ooit terug kan komen. Als dat in januari van dit jaar ook daadwerkelijk het geval blijkt, is de klap enorm. De ergste angst is werkelijkheid geworden en dit keer is het terminaal.

„Ik heb geleerd om niet meer met angst te leven, dan word ik gek”, zo vertelt Anne Marie van Veen over haar eigen ziekte. Dat bekende Nederlanders als Johan Cruijff en Eberhard van der Laan te maken kregen met (long)kanker zorgde voor meer bewustwording, maar persoonlijk hoeft ze er niet constant over te horen. „Daar wil ik niet te veel aan denken, ik heb de afgelopen tijd lotgenoten verloren. Ik heb geleerd om er niet elke dag bij stil te staan, daar heeft niemand wat aan. De keerzijde is echter dat er een einde aan kan komen.”

Geen algemene recepten

Hoewel hij vrij openhartig is tijdens de Zomergasten-uitzending, gaf de zieke burgervader aan niet altijd makkelijk te praten over zijn ziekte: „Je hebt mensen die er goed over nadenken en sommigen die dat niet doen. Ik hoor bij de laatste groep.” Van der Laan gaf aan dat er geen “algemene recepten” zijn voor het omgaan met een vreselijke ziekte als kanker. „Met mijn familie kan ik er wel over praten.”

De strijd van een burgemeester als voorbeeld
De Zomergasten-uitzending met de burgemeester werd door Amsterdam op grote schermen getoond (Foto: ANP)

Anne Marie van Veen heeft bewondering voor het feit dat de Amsterdamse burgemeester, zelf lang een fervent roker, open is over zijn ziekte. Zeker omdat hij longkanker heeft. „Het is goed dat hij hier eerlijk over is geweest, dit kan ook helpen om het stigma dat nog altijd aan longkanker kleeft te verminderen.”

Net zoals de Amsterdamse burgemeester en Anne Marie van Veen zijn er nog 12.000 andere Nederlanders die ook lijden aan de ziekte. Het is daarmee de dodelijkste kankervorm in ons land.

Strijd van velen

In januari schreef de geliefde burgemeester een brief waarin hij alle Amsterdammers uitlegde dat hij slecht nieuws van zijn arts had gekregen, maar dat hij nog wel een poosje hun burgemeester hoopte te blijven. „Aan dit poosje komt nu een einde”, zo liet hij gisteren wederom via een brief weten.

De stroom aan reacties is enorm, van Amsterdammers en kankerpatiënten tot allerlei Nederlanders. Collega-politici, bn’ers en minder bekenden: ze betuigden massaal steun. Eberhard van der Laan is een meer dan geliefde burgemeester en zijn strijd is er een van velen geworden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.