Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 22 sep 2017 / 06:13 uur

Dit moet je weten op vrijdagochtend 22 september

Wat moet je weten op deze vrijdagochtend? Metro zet het voor je op een rij.

Wat er vannacht gebeurde

Kim Jong-Un: ‘met de hardste middelen terugslaan’

De harde woorden van Trump lijken weinig indruk te maken op de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un. „We zullen met de hardste middelen terugslaan als de Verenigde Staten ons aanvallen”, stelde hij op vrijdag. Kim is er des te meer van overtuigd dat hij de juiste koers vaart en hij wil deze ‘tot het einde volgen’.

De Noord-Koreaanse leider reageert hiermee op de uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump die dreigde Noord-Korea ‘volledig te vernietigen’ als het geen einde maakt aan het nucleaire programma. Kim noemde dit ,,de meest beledigende oorlogsverklaring uit de geschiedenis” en gaf aan dat de Verenigde Staten ‘een grote rekening zullen betalen’ voor deze speech.

Het lachen is Kim Jong-un nog niet vergaan. Foto: AFP PHOTO / KCNA VIA KNS

Nederlander omgekomen door lawine

In Duitsland is een 24-jarige Nederlandse man om het leven gekomen door een lawine. Volgens de hulpdiensten was hij op slag dood.

De man was samen met drie familieleden aan het wandelen in de Berchtesgadener Alpen toen zij door een lawine werden overvallen. Het slachtoffer viel 60 tot 80 meter naar beneden waarna zijn hoofd op de rotsen terechtkwam.

De reddingsactie kwam pas na twee uur op gang doordat de telefoons van de wandelaars geen bereik hadden. De rest van de groep, waaronder de ouders van de man, bleef ongedeerd.

Heldere vuurbol boven Nederland

Wie vannacht naar de hemel keek, heeft het wellicht gezien: een heldere vuurbol. Mogelijk was dit een meteoor, „maar dat valt nog niet met absolute zekerheid te zeggen”, vertelt Felix Bettonvil van Sterrewacht Leiden.

Er kwamen tientallen meldingen van de vuurbol bij het meldpunt voor vallende sterren, onder meer uit Noord-Holland, Groningen, Noord-Brabant en Flevoland. Ook op sociale media lieten veel mensen weten dat ze de ‘vallende ster’ hadden gezien. Bettonvil meent dat het ‘vrij zeldzaam’ is dat in korte tijd zoveel meldingen binnenkomen uit het hele land.

Wat er vandaag staat te gebeuren

Aruba gaat naar de stembus

Blijft minister-president Mike Eman (AVP) na acht jaar regeren aan de macht of neemt uitdager Evelyn Wever-Croes (MEP) het stokje van hem over? Dat is de belangrijkste vraag bij de parlementsverkiezingen in Aruba. Zeker 700.000 Arubanen kunnen op vrijdag hun stem uitbrengen.

Beide partijen hebben de laatste tijd in aanzien verloren. Een van de AVP-ministers zit namelijk in voorarrest voor een vermeende corruptie-zaak, terwijl de vader en broer van Wever-Croes vorige maand zijn opgepakt met cocaïne.

Mike Eman van de AVP viert zijn overwinning in 2013. Foto: ANP

Wat er verder in het nieuws is

Actie #zeikwijf

Het evenement ‘urinoirplassen voor vrouwen’ is uitgebreid. In plaats van enkel te plassen in Amsterdam, vindt zaterdag de eerste landelijke urinoirplasdag plaats. Onder de hashtag #actiezeikwijf zullen vrouwen in het hele land demonstreren dat het voor een vrouw niet mogelijk is om op een urinoir te plassen. „ In verschillende steden staan we klaar bij urinoirs met camera om ludieke foto’s te maken die we later op sociale media zullen verspreiden”. Deze foto’s worden vervolgens aangeboden aan minister Jet Bussemaker.

Het Facebookevent is een reactie op de uitspraak van een kantonrechter in een rechtszaak over wildplassen. De man oordeelde dat de 23-jarige Geerte Piening moest betalen voor het plassen op straat en suggereerde gebruik te maken van een openbaar urinioir: „Dat is niet prettig, maar het kan.”

Hoe maak je als vrouw gebruik van een urinoir? Dat wordt zaterdag getest. Foto: ANP

Rij-examinatoren slaan alarm om niveau kandidaten

Meer dan 50 procent van de kandidaten zakt voor zijn rijexamen. Hoe dat komt? Het niveau van de kandidaten ligt veel te laag, meent het CBR. Samen met de Vereniging Rijschool Belang, de Federatie Autorijschool Management en Bovag heeft de organisatie een noodkreet gestuurd naar het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Vooral de stuntpakketten zijn een doorn in het oog van de organisaties. „Tien lessen plus examen. Dan weet je eigenlijk vooraf al dat je genept wordt. Maar toch worden ze verkocht. En erger nog, deze leerlingen komen ook opdraven om af te rijden", vertelt Van Neck.

Het CBR maakt zich zorgen over niveau examenkandidaten. Foto: ANP

Het weer

In het midden en oosten van het land begint de dag zonnig en ook in het westen kan de opkomende zon te zien zijn. Vanuit het westen trekt een lichte storing over waardoor lokaal een bui kan vallen. In het oosten blijft het aanvankelijk droog, maar na het middaguur kan ook hier regen vallen. Later op de dag wordt het op steeds meer plaatsen droog. De temperatuur ligt tussen de 17-19 graden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit moet je weten op vrijdagochtend 22 september
Sluiten