Els Anker
Els Anker Nieuws 2 sep 2017
Leestijd: 3 minuten

De ‘vergeten’ Harvey van Azië

Terwijl in Amerikaanse staat Texas de tropische storm Harvey al wekenlang het nieuws beheerst, eisen overstromingen in het zuiden van Azië al ruim 1.500 levens. Nog eens 41 miljoen mensen werden getroffen door de jaarlijks terugkerende moesson.

Van juni tot september is het regenseizoen in Azië. Bangladesh, Nepal, Pakistan en India kampen dan met overstromingen. Dit jaar zijn de stromingen echter van veel grotere omvang. „Dit soort overstromingen hebben we jaren niet meegemaakt”, erkent Rafay Hussain van Save the Children in de staat Bihar in India.

Een stille watersnoodramp

Maar waarom horen we zo weinig over de Aziatische watersnoodramp? „Met onze cortex (de buitenste hersenschors, red.) houden we onszelf voor dat iedereen onze empathie verdient”, aldus psycholoog Martin Appelo in Nieuws en Co (NPO Radio 1).

„Maar de diepere lagen van ons brein functioneren toch anders. Hoe meer mensen op elkaar lijken, hoe meer empathie ze voor elkaar opbrengen. Dat betekent dat we meer verbondenheid voelen met mensen die qua cultuur, opvattingen, sekse, doelen of ras op ons lijken. Dat verklaart waarom we ons meer verbonden voelen met de ramp in Houston dan met de ramp in Azië. En daar dus ook meer aandacht aan besteden.”

Verbondenheid

Dit gevoel van verbondenheid is binnen de journalistiek een belangrijke voorwaarde voor nieuwsselectie. „Je hebt de ongeschreven journalistieke wet waarbij geldt: dichterbij is belangrijker”, aldus NOS-correspondent Joeri Boom.

Daarnaast is er ook sprake van een gebrek aan nieuwsvoorziening door lokale media. Het gevolg hiervan is dat internationale journalisten minder snel in aanraking komen met de watersnoodramp. Er zijn bovendien maar weinig media die correspondenten naar de getroffen gebieden (kunnen) sturen, waardoor de verhalen van de getroffen mensen niet worden verteld. Daardoor kunnen mensen zich moeilijker met de slachtoffers identificeren.

Beschadigingen

Volgens Save the Children zijn zeker 18.000 scholen beschadigd of verwoest. Dat brengt het onderwijs voor kinderen en hun welzijn op langere termijn in gevaar, waarschuwt de hulporganisatie. Hoe langer kinderen wegblijven van school, hoe groter de kans dat ze niet terugkomen.

„Het belang van onderwijs bij dit soort rampen wordt onderschat, en dat kunnen we niet nog eens laten gebeuren. We kunnen ons geen stappen terug veroorloven”, zegt Hussain.

Naast de verwoeste en beschadigde scholen, worden nog eens duizenden scholen gebruikt als opvangcentra. In totaal kunnen zo’n 1,8 miljoen kinderen niet naar school omdat de overstromingen grote delen van Bangladesh, Nepal en India in hun greep houden. Het dodental ligt inmiddels op meer dan 1.500, meer dan 41 miljoen mensen zijn getroffen.

Hulpverlening

Sinds een oproep door het Rode Kruis anderhalve week geleden hebben ongeveer 1.600 mensen in Nederland en België geholpen bij het in kaart brengen van door overstromingen getroffen gebieden in Nepal en Bangladesh. Het Rode Kruis laat weten dat een aantal gebieden nog steeds niet op de kaart staat en dat er hulp nodig is om dit voor elkaar te krijgen.

Volgens het Rode Kruis weten hulpverleners in sommige gevallen niet waar getroffen dorpen liggen of hoe ze er kunnen komen om goederen te brengen. Met behulp van satellietbeelden kunnen vrijwilligers wegen, gebouwen, rivieren en open plekken intekenen. Daardoor kunnen hulpverleners sneller en efficiënter goederen brengen naar de slachtoffers.

Meer hulp

Het Rode Kruis wil de hulp aan de slachtoffers opschalen en riep de Nederlanders ruim een week geleden op te storten op giro 6868. De teller staat nu op 125.000 euro. Het Rode Kruis zegt 7,8 miljoen euro nodig te hebben. Volgens de hulporganisatiekamp hebben circa 41 miljoen mensen gebrek aan voedsel, drinkwater en medicijnen.

Ook Unicef is actief in de door overstromingen getroffen gebieden. De VN-organisatie deelt jerrycans, schoon drinkwater en andere eerste levensbehoeften uit in Bangladesh en Nepal. Want ook al schrijven media minder over de stille watersnoodramp dan orkaan Harvey, voor Azië is het nog altijd een dagelijks gevecht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De ‘vergeten’ Harvey van Azië
Sluiten