Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 6 sep 2017
Leestijd: 2 minuten

‘Bang dat rukwinden ramen en deuren kapot blazen’

Orkaan Irma heeft Sint-Maarten inmiddels achter zich gelaten. Nadat de orkaan urenlang rondom het eiland huishield, probeert men het leven stilaan weer op te pakken. Al gaat dat nog niet heel makkelijk, laat Jos van Mil weten aan Metro.

„Officieel mogen we de straat nog niet op, zeker niet met de auto. Er ligt veel puin, bomen, dakplaten en andere rommel op de straten”, vertelt Van Mil. „Het gaat dagen duren voordat het dagelijks leven hier weer een beetje op gang komt.”

Geen eten te krijgen

Toch zal dat niet makkelijk zijn. „Er is geen eten te krijgen. Heel veel supermarkten zijn erg beschadigd.” Een noodvoorraad is er momenteel ook niet echt. „Dat wat er was, is geplunderd.”

Van deze supermarkt is weinig over/Jos van Mil

Voor Van Mil was het de eerste orkaan die hij meemaakt, sinds hij een paar maanden terug naar Sint-Maarten verhuisde om daar scheikunde en natuurkunde te doceren. „Het eerste deel (voor het oog van de orkaan) was het heftigst. Je bent steeds bang dat rukwinden de ramen en deuren kapot blazen. Als je dan bedenkt hoeveel wind en water er dan naar binnenkomt, daar word je echt bang van.”

Shelter bouwen

Binnen probeerde Van Mil in te spelen op de weersituatie. „Dan ga je alles verplaatsen naar andere kamers en zelf een soort shelter bouwen. Na het oog kwam de wind van de andere kant en dan moet alles weer naar de andere kamers. Er zijn wel aardig wat zware dingen tegen het gebouw gevlogen, maar de ijzeren beschermingsroosters hebben alles goed opgevangen. Ook kwam er veel water binnen, maar dat is alweer opgeruimd.”

„In het begin was er wel wat angst, maar na verloop van tijd kregen we wel vertrouwen in een goede afloop”, vervolgt Van Mil. „Voor mij was het eerste orkaan dus je weet niet wat te verwachten. Ik heb weinig slaap gehad, heel veel adrenaline, maar gelukkig heb ik geen persoonlijk letsel.”

Nog geen verhuizing

Van Mil verblijft momenteel nog in een hotel. „In plaats van te verhuizen naar mijn nieuwe appartement, ben ik in het hotel gebleven. Eigenlijk zou ik afgelopen weekend willen verhuizen, maar ik wilde eerst zien hoe dat gebouw tegen een categorie 5 orkaan bestand was.”

Overigens lijkt dat niet de laatste orkaan van de week te zijn die het huis zal moeten doorstaan. „Zaterdag komt orkaan José.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.